“Sosyal medya full-time bir iş, profesyonel iş gücü şart”

06 Aralık 2011

Sosyal medya, kurumların iletişim stratejisinin de en önemli parçalarından biri haline geldi. Bu konuda en başarılı isimler hangileri? Profesyonel danışmanlık şart mı yoksa kendi yağıyla kavrulup fark yaratan örnekler de var mı?

Açıkçası "sosyal medyayı en iyi kullanan" diye bir kurum veya marka söyleyemem, çünkü her kurum ve markanın stratejisi farklı. Ve hatta bazısının stratejisi bile yok. Ancak sosyal medyada güzel şeyler yapan markalara THY, Garanti Bankası ve Efes Pilsen'i örnek verebilirim. Avea'nın da bu konuda güzel adımları var. Sosyal medya konusunda profesyonel olmak şart, ancak bunun illa danışmanlık ile olması gerekmiyor.

Sosyal medyanın full-time bir iş olduğunu ve bu konuda çalışan profesyonel birinin gerektiğini düşünüyorum. Ajanslar, kampanya üretimi ve sosyal medya takibi konusunda sadece belirli bir noktaya kadar yardımcı olabilirler. Takipçilerle bir iletişim kurmadıktan sonra yapılan sosyal medya takibinin veya ROI hesaplanmadıktan sonra düzenlenen kampanyanın hiçbir anlamı yoktur.


Emre Erbirer'in "Sosyal Medya ve Kültür Sektörü" başlıklı sunumundan.


"Önemli olan hangi içeriği, kiminle, ne zaman paylaşacağınız"

İletişim sektörü içerik konusunda zorluk çekmiyor, ancak sosyal medyadan en çok faydalananların yeme-içme mekanları ile teknoloji ürünleri olduğunu görüyoruz. İnternetteki tüm içeriğini sosyal medyada da kalem kalem paylaşmak antipati yaratıyor mu? Ya da başarılı olmanın sırları neler?

Sosyal medyada en çok gördüğümüz markalar, FMCG (dayanıksız tüketim malı) markaları; yani iletişim, teknoloji ve hizmet sektörü. Açıkçası bu konuda iletişim ve teknoloji sektörünün oyuna bir adım önde başladığını ve bu açıdan şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Hizmet sektörü ise sosyal medyanın trendlerini çok çabuk yakalayıp kendine uyarlayabildiği için başarılı ve göz önünde.

İnternetteki tüm içeriğini sosyal medyada paylaşmak sektöre, kuruma ve markaya göre değişen bir doğru veya yanlış. Zira bir FMCG markası ürünlerini tek tek sosyal medyada tanıtsa çok antipatik olabilir, ama bir restoran yemeklerini anlatsa çok olumlu tepkiler alabilir. Sosyal medyada önemli olan hangi içeriği kiminle ve ne zaman paylaşacağınız. Bir de tabii ki o paylaşımın amacı. Amaçsız yapılan paylaşımlar kuruma da markaya da zarar verir. 


 


Emre Erbirer - İKSV Sosyal Medya Sorumlusu
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :