“ 'Twitter fenomeni' tamamen Türkiye'ye özgü”

06 Aralık 2011

Sosyal medya Türkiye'de en çok hangi amaçla kullanılıyor?

Sosyal medya Türkiye'de en çok paylaşım ve haber alım üzerine kullanılıyor. Her gün Facebook veya Youtube'dan paylaşılan yüzlerce komik video, MSN'in hala Türkiye'de aktif bir şekilde kullanıldığının belirtilmesi bunun en açık örneği. Ayrıca sosyal medya, Türkiye'de içerik üretimi konusu da son zamanlarda çok etkin. 9gag'dan önce Bobiler vardı, keza Ekşi Sözlük de içerik üretiminin en eski örneklerinden birisi.


Türkiye'ye özgü sosyal medya davranışları gözlemledin mi?

Türkiye'ye özgü birtakım sosyal medya davranışları var gerçekten. Örneğin yurt dışında "Twitter fenomeni" diye bir şey yok. Twitter'da çok fazla takip edilen kişiler ya ünlüdür ya da içerik üreticidir. Türkiye'de 140 karakterde eski sevgilisine söven veya hoşlandığı çocuğu öven herkes "Twitter fenomeni" olarak adlandırılabiliyor.

Ayrıca yine sadece Türkiye'de olduğunu düşündüğüm birtakım marka davranışları da var. Bazı markalar sosyal medyanın sadece belirli yönlerini alıp buna göre bir yol izliyorlar. Strateji belirlemeden sosyal medyada yer almak biraz Türk markalarına özgü bir davranış bence.


Era Bersay'ın 'Sosyal Medya Trendleri' araştırmasına göre Türkiye'deki şirketlerin %56'sında çalışanların sosyal medya sitelerine erişimi yasaklı. Bu ülkemize özgü bir davranış mı yoksa Facebook'un ana vatanı ABD'de de iş verimliliği açısından benzer bir sansüre gidiliyor mu?

Bu konuda net bir bilgim yok, ancak Facebook ve Twitter'ın Avrupa'da da birtakım şirketlerde ve kurumlarda yasaklandığını duymuştum. Ancak bu da günümüzde ortaya koyulan iş verimliliği araştırmalarına göre çok yanlış bir durum. Keza herkesin mobil cihazında bu gibi sosyal paylaşım uygulamalarını kullandığını düşünürsek bu hareket çok anlamsız oluyor.



Emre Erbirer - İKSV Sosyal Medya Sorumlusu
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :