"Umarım meslek içi eğitimi makul bir yöntemle uygulamaya sokmanın yolu bulunur"
03 Aralık 2008
SGMG hakkında mahkeme tarafından verilmiş bir karar var, serbest mimarlık bürolarına yıllık 15 kredi zorunluluğunun kaldırılmasına karar verildi.
Mimarlar Odası kendi gelir kaynaklarını arttırmak açısından SMG'yi ticarileştirmeye başladı. Biz Odada "meslek yasası" tartışmalarına katıldığımız uzun yıllar boyunca meslek içi eğitim programlarının gerekli olduğunu düşünüyor ve savunuyorduk. O zamanlar henüz Oda bu denli tüccarlaşmamıştı ve biz de uygulamanın bu hale getirilebileceğini tahmin edememişiz… Gelinen noktada birçok sorun var. Oda Merkez Yönetimi ise sorunlar konusunda defalarca uyarılmış olmasına karşın tavrını ısrarla sürdürdü: Örneğin SMGM kapsamında eğitim verenlerin yetkinliği hala çok tartışmalı. Sonra, eğitim alması istenenlerden bir bölümü zaten yetkin mimarlar ve buna karşılık onların, proje-yapı deneyimleri bir yana, yıllardır yarışma kazanmış, ödüller almış olmak, okullarda proje dersleri vermek, konferanslarda konuşmacı olmak… vb mesleki referanslarının hiçbiri değer taşımıyor. Örneğin beni bir panele konuşmacı olarak davet ediyorlar, beni dinleyenler 3 puan alırken, bana 1 puan reva görülüyor… gibi ironik uygulamalar çok vardı.
Eleştirilere zemin hazırlayan asıl sorun, kredilendirme için illa ki Odanın etkinliklerine ödeme yapma ve katılma zorunluluğuydu. Siz kendiniz yurtdışında bir bienale katılmışsanız, Oda dışında düzenlenmiş bir toplantıda yer almışsanız, bunları kredilendirmeye layık görmüyorlardı. Örneğin yurtdışında kimi ülkelerde, büroya gelen herhangi bir malzeme firması eğitim veriyor ve bu eğitime katılanlar puan alabiliyorlar. Kimse sizden bunun için ekstra para istemiyor ve üstelik ayağınıza geliyorlar. Bizde ise bu işleri ancak Oda organize ederse yapılan iş eğitim niteliği kazanabiliyor. Biz organize etmek istersek, Odanın bize izin vermesi gerekiyor... Böyle bir bürokratik çarkın içinde o eğitimi düzenlemenin zorluğunu bir düşünün. Nitekim de olmuyordu ve Danıştay kararı bu sürece dur dedi. Umarım bu hatalarından dönerler ve meslek içi eğitimi makul bir yöntemle uygulamaya sokmanın yolu bulunur.
Th & İdil Ankara çalışanları
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın