Ziyaret boyunca gördüğümüz, belki de en güzel poz veren kömür madeni Zollern, United Steel Company tarafından 1890’larda inşa edilmiş. Zamanında 'Emeğin Malikanesi' olarak adlandırılan tesis kırmızı tuğlalarla bezenmiş fasatları, gösterişli duvarları ile hakikaten madenden çok aristokratik bir malikaneye benziyor. Haliyle tüm bu estetiğin iç mimarisi de müthiş bir sınıf sömürüsü sahnesi gibi. İşçilerin maaşlarını aldığı cam kabin alçak (maaş alırken eğilmesi için). Memur ve işçilerin yaşam- yıkanma alanları ayrı. Keza yönetici grubun da. İşçilerin sefalet ve yaşam zorlukları müzedeki eski fotoğraf ve malzemelerde sarihken, yöneticilerin şaşırtıcı lüksü de merkez binanın her yerine sinmiş vaziyette.
Yan bina - Zollern - Dortmund
Zeminde sergilenen çalışma - Zollern - Dortmund
1960’larda kapanan maden, bir ara yıkılma tehdidi ile karşı karşıya kalsa da Art Nouveau tarzı girişiyle son derece etkileyici bir poz veren makine binasının varlığı bu girişimi engellemiş.
Tarihsel eser ilan edilen alanda bir de madencilik döneminin alet-edevatları, poster ve
canlandırmalarının yer aldığı müze bulunuyor.
Kömür kazıcı - Zollern - Dortmund
Makine dairesi kapısı -Zollern - Dortmund
Müzeden çocuk işçiler - Zollern - Dortmund
Almanya’da kaydedilen ilk resmi silikozis vakası da burada teşhis edilmiş. Şartlara uyuz oluyoruz ama Almanya’nın madencilik geçmişinden, göre göre bizim bugünümüzü görüyoruz.
Akşam yemeği için tavsiye: Eskiden ahır olan yapı Pferdestall. Telaffuzdan ziyade menüye konsantre olmakta fayda var.