mimaristudio'nun yaptığı çalışma ile önceden kısmen toplantı odalarının da yer aldığı katın tamamı, toplantı, eğitim ve video konferans amaçlı kullanımlara uygun olarak yeniden tasarlanmış.
» Proje, Philip Morris SA, Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.’nin Genel Müdürlük binası içinde 500 m2 alana sahip tek kat üzerinde gerçekleştirilmiş, katın toplantı ve eğitim amaçlı olarak yeniden planlaması ve yapımı çalışmasıdır.
Projenin tasarım ve projelendirilmesi mimaristudio imzası taşımaktadır. Yapılan çalışma ile, önceden kısmen toplantı odalarının da yer aldığı katın tamamı, toplantı, eğitim ve video konferans amaçlı kullanımlara uygun toplantı odaları olarak yeniden tasarlanmıştır.
Proje çalışmalarına, firmanın toplantı alanları ile ilgili güncel gereksinimleri dinlenerek, yapılan planlama etütleri ile başlanmıştır. 3 tanesi video konferans alt yapısına sahip toplam 5 toplantı ve eğitim salonu, kullanım amacı ve genel gereksinimler doğrultusunda 6, 16 ve 25 kişilik kapasiteye sahip olarak planlanmıştır.
Her katın, bina en üst kotundan doğal ışık alan bir galeri holüne açıldığı binada, çalışmanın yapıldığı katta da bu doğal ışıktan en üst düzeyde yararlanılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede bütün odaları birbirine, galeri holünü saran bir koridor bağlamaktadır. Bu koridora toplantı odalarının yanısıra, gerek şirket içi çalışanları, gerekse dışarıdan gelen misafirlerin kullanımına yönelik bir vestiyer odası, oda içlerine yeme-içme ikram servisinin yapılabileceği geniş bir mutfak alanı ile tuvaletler açılmaktadır.
Odaların planlamasında en önemli tasarım ölçütü, ekrana odaklanma, bütün katılımcıları birbirlerinin görüş açısını kesmeden bu alana yönlendirme olmuştur. Bu yaklaşım özellikle aydınlık düzeyi önemli olan video konferans odalarında aydınlatma tasarımı ile de bütünleştirilmiştir.
Bütün odalar, kullanımları doğrultusunda birbirinden farklı tasarım yaklaşımı ile ele alınmıştır. Her bir odada mimaristudio imzası taşıyan toplantı masaları ve sabit mobilya üretimlerinin yanında, mekân iç cepheleri, zemin ve tavanları da o mekânın içmimari dilinde kurgulanmıştır. Özellikle 2 odanın tavan ve aydınlatma tasarımı, mimaristudio imzası taşımakta olup, tamamı özel olarak üretilmiştir. Katta, her odaya servis veren ortak bir servis mutfağının bulunmasının yanında, her oda içinde, o mekâna özel tasarlanmış birer yeme-içme servis köşesi de planlanmıştır.
Zeminlerinde kaplama malzemesi olarak modüler halı tercih edilirken, odalara yönelik farklı tasarım yaklaşımı, zemin tasarımlarında da karşımıza çıkmaktadır. Oda bütününün bir parçası olan zeminlerde farklı malzeme, renk, doku, kesim ve boyutlarda kullanılan modüler halı uygulaması ile butik bir çalışma çalışılmıştır. Bütün iç mekân cepheleri yine bu bütünün birer parçası olarak mimaristudio tarafından bağımsız şekilde tasarlanmıştır. Sabit mobilya üretimlerini, gerek koridor, gerekse oda duvarları için seçilen, farklı yüzey ve özelliğe sahip duvar kâğıtları desteklemektedir.
Doğal ışık kullanımı yalnızca galeri holünden değil, aynı zamanda katın bir bölümünün de açıldığı dış cepheden de sağlanmaktadır. Fiziksel olarak dış cepheye açılan odalarda, firmanın olağanüstü bahçesinin etkisi içeriye taşınmıştır. Var olan peyzaj bu mekânların adeta bir parçası olarak düşünülmüştür.
Aydınlatma hesapları bağımsız olarak ele alınan odalarda, mekânın tasarım yaklaşımına uygun şekilde seçilen hazır ürünler, mimaristudio tasarımı olan özel üretim aydınlatma ürünleri ile birlikte kullanılmıştır. Tamamı LED ürünlerin tercih edildiği projede, doğrusal, noktasal ve farklı geometrideki aydınlatma armatürleri, aynı zamanda kullanıldığı mekânın tavan tasarımını tamamlayan önemli parçalardır. Otomasyon ile desteklenen odaların kullanımları, günün farklı saatlerinde, gereksinim dahilinde aydınlatma düzeylerinin de ayarlanmasına olanak tanımaktadır.
İşveren firmanın kurumsal kimliği ve gelişen yenilikçi vizyonu ile uyumlu bir yaklaşımla tasarlanan proje, titiz bir uygulama ve kontrol çalışmasının ardından kullanıma açılmıştır.