Aykut Köksal'dan "Sessizlik ve Işık" Sergisi
Aykut Köksal'ın siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan "Sessizlik ve Işık" sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Osmanlı mekânına yönelen sergi, mimarlığın zaman ötesi gerçekliğinin altını çiziyor.
Fotoğraflarında klasik çağ Osmanlı mekânına yönelen Aykut Köksal, bu mekânı anlamlandıran "sessizlik" ve "ışık"ı, siyah-beyaz fotoğrafın soyutlamacı diliyle aktarmayı amaçlıyor. Köksal'ın kamerasının sessizlik ve ışığı tespit etmek için yöneldiği yapıların tümü Sinan döneminin eserleri:
Süleymaniye Camisi, Üsküdar Atik Valide Külliyesi, Şehzade Camisi, Süleymaniye Külliyesi Râbi Medrese, Üsküdar Mihrimah Sultan Camisi, Kılıç Ali Paşa Camisi, Rüstem Paşa Camisi, Kanuni Türbesi, Beşiktaş Sinan Paşa Camisi, Zâl Mahmut Paşa Camisi, Azapkapı Sokollu Camisi.
Aykut Köksal, Osmanlı cami mekânıyla ışık ilişkisi üzerine, sergide sözlerine yer verdiği sanat tarihçisi Ernst Diez 'in şu saptamalarına dikkat çekiyor:
"Ayasofya'da tekâmülün yüksek bir basamağına varmış olan (...) bu mekân sanatı, hâkimiyetlerinin uygun bir ifadesi olarak Osmanlılar tarafından ele alınmış ve böylece aynı zamanda bütün İslam cami inşası da tekâmül safhasının son ve yeni bir basamağına yani mekân ışık yapısına ulaşmıştır. Her iki faktör yani mekân kompozisyonu ve aydınlatma Osmanlı mimarisi için, onların sanatının iki büyük problemi olarak kalıyor."
Köksal, Osmanlı mekânına yönelirken, aslında mimarlığın zaman ötesi gerçekliğinin altını çiziyor. Nitekim serginin adı olan "Sessizlik ve Işık" da, çağımızın büyük mimarı Louis Kahn 'ın, 12 Şubat 1969'da Zürih'te verdiği bir konferansın başlığını tekrarlıyor.
Sergi, 15 Kasım-14 Aralık 2013 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde izlenebilir.