Acaba Corbusier Bu İşe Ne Derdi?
E. Seda Kayım
/ 17 Haziran 2008
İnternet Üzerinden Verilen Bir Kavga: Corbusier'in Oyu Ne Olurdu?
Notre Dame du Haut Şapeli'nin bir anlamda akıbetini belirleyecek bu olaylar dizgesinin son sözünü elbette internet kullanıcısı mimarlar söylemeyecek. Ancak öncelikle anonim olarak Fondation Le Corbusier lehine açılan bir ‘online' imza kampanyası ve sonrasında Oeuvre Notre Dame Du Haut desteğiyle Renzo Piano Building Workshop'un (RPBW) bir tür misilleme olarak başlattığı çevrimiçi imza kampanyaları, tartışmaların farklı bir boyuta taşınmasını sağladı.
İnternet üzerinden yürütülen imza kampanyası furyasını başlatan imzasız metinde, Piano'nun şemasının ‘formal ve mekansal bütünlüğü tehdit ettiği' ileri sürüldü ve ruhbanlar için düşünülmüş olsa da ‘her türlü farklı kullanıma da açık' olduğunu iddia edildi. Corbusier'den alıntı olarak gösterilen açıklamaların da bulunduğu metin, 50 yıl önce Villa Savoye'nın da zamanın kültür bakanı tarafından yıkımdan kurtarılmasını örnek göstererek, projenin durdurulmasını ‘Fransız kültürüne karşı bir sorumluluk' olarak nitelendirdi. Kampanyada, mimarın her türlü tasarımı üzerinde yasal hak ve sorumluluğa sahip olan Fondation Le Corbusier'ye, projenin hiçbir aşamasında danışılmaması da eleştirildi.
Söz konusu kampanya açıklama metnine gelen destekler karşısında, RPBW de boş durmadı. Dernek ile işbirliğinde açtıkları ikinci bir imza kampanyası aracılığıyla RPBW yetkilileri, karşıt kampanyada kullanılan dilin kışkırtıcı olduğunu ve projenin tasarımı hakkında yanlış bilgiler verildiğini belirtiyorlar. Ofisin baş mimarlarından Paul Vincent, kampanya çılgınlığı hakkında şunları söylüyor: "İnternet bir savaş makinesi ve yanlış kullanıldığında çok tehlikeli olabilir. Fondation'un dili abartılı ve yanlış yönlendiriyor."
RPBW ve Oeuvre Notre Dame du Haut tarafından yürütülen imza kampanyası için hazırlanan metinde, derneğin sit alanının tek sahibi olduğunun altı çizilerek, iddiaların aksine oldukça uzun uğraşlar ve araştırmalar sonucunda bugünkü projenin ortaya çıktığı belirtiliyor. Özellikle Fondation'a danışılmamasına dair yöneltilen eleştirilerin haksızlığına dikkat çekilen metinde, yapının UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için Piano'nun da üstüne düşen görevi yerine getireceği belirtilmiş. Paul Vincent ise, karşı kampanyanın Corbusier alıntılarına cevap verircesine şu cümleleri sarfediyor: Le Corbusier bu şapeli sosyal bir yapı olarak görüyordu – sadece ikonik bir strüktür olarak değil!
Kampanyalar üzerine yazılıp çizilenler bitmez, tükenmez gibi görünürken, diğer bir tartışma aksını da imza atan isimler oluşturuyor. 1685 kişi tarafından desteklenen anonim Fondation yanlısı kampanyaya imza atanlar arasında Cesar Pelli, Richard Meier ve Rafael Moneo'nun adı geçiyor. RPBW'nin kampanyası ise daha popüler! Buraya destek verenlerin sayısı 3 bin 500'ü aşmış bile. Massimiliano Fuksas, Eva Jiricna ve Peter Cook'un yanı sıra Coop Himmelb(l)au'nun Wolf Prix'si de Piano'nun projesini destekleyenlerden...
Peki tüm bu tartışmalar akıllara şu soruyu getirmiyor mu? Le Corbusier hayatta olsa, imzasını nereye atardı?
Mimarlığın önemli bir kamusal gündem yarattığı bu konu hakkında siz de fikrinizi belirtmek ve bir anlamda mimarlığın kamusallaşmasını kutlamak istiyorsanız, imza kampanyalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ronchamp Notre Dame du Haut Şapeli'nin Renzo Piano Tarafından Oluşturulan Yeni Planını Desteklemek İçin Tıklayınız.
Fondation Le Corbusier'yi Destekleyen, Renzo Piano ve Oeuvre Notre Dame du Haut Derneği'ne Karşı Yürütülen Kampanya'ya İmza Atmak İçin Tıklayınız.
Bu haber, Archinect, Archpaper, Building Online, Architect Magazine, ireland.com ve ipeditions'tan derlenmiştir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın