Antik Kent Ziyaretçisinin Beklentileri Larisa'da Yanıt Buldu

mimarizm.com / 26 Kasım 2013

On beş genç tasarımcıdan, Çanakkale İzmir yolunun kenarındaki Larisa (Buruncuk) antik kentinin ziyaret tasarımı için kaç farklı fikir çıkar?




İzmir Arkeoloji Müzesi'nin gözetiminde, müze müdürü Mehmet Tuna'nın katılımıyla 9 Kasım Cumartesi günü başlayan ve iki gün boyunca devam eden tasarım atölyesi, Larisa yüzey araştırması başkanı Prof. Dr. Turgut Saner (İTÜ) ile Y. Mimar Hasan Cenk Dereli'nin (NOBON) organizasyonu ve yürütücülüğünde gerçekleşti.

İlk gün, Prof. Dr. Turgut Saner ve araştırma ekibinden Ertunç Denktaş ile Larisa'yı gezen tasarımcılar, alanı bizzat deneyimleme fırsatı buldu. İzmir, Alsancak'ta geçen ikinci atölye gününde ise, NOBON'un Vardo Tasarım ile beraber yarattığı, ortak çalışma-atölye-etkinlik alanında, 6 saat gibi kısa bir sürede Larisa'ya dair tasarım fikirleri geliştirildi.

- Tasarım bilgisi, tasarlama deneyimi ve heyecanına sahip genç tasarımcıların, gündelik hayatın farklı alanındaki problem ya da konulara dair pro-aktif fikir üretme motivasyonları geliştirilerek, gündelik hayatın deneyimini değiştirecek yaratıcı çözümlere ulaşmak mümkün olur mu?

- Tasarım eğitiminin yanında alternatif organizasyon şemalarına sahip, yaşama, gerçek durumlara dair çözümler üretmeye çalışmak, yatay bir hiyerarşide fikir üretmek ve bunları uygulama imkanlarını zorlamak için nasıl bir ortamda hangi yöntemlerle çalışmak gerekir?


Bu sorularla yola çıkan NOBON Tasarım Araştırmaları Laboratuvarı, arkeolojik alanların korunması ve ziyarete açılmasını, -Anadolu coğrafyasındaki yaygınlıkları düşünüldüğünde- araştırma ve keşiflerle dolu bir potansiyel çalışma alanı olarak önemli buluyor.

Atölye kapsamında yukarıdaki sorular maddeler halinde çalışma konularına indirgenerek, tasarımcılardan; alanın gezi rotasını, gezi yolunun karakterini, alana yerleştirilecek tabelaları ve işaretleri, dinlenme noktalarını ve alana gelen ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak, içinde Larisa'ya ait buluntuların örneklerini bulabilecekleri, kent hakkında ön bilgiye ulaşacakları bir ziyaretçi evini tasarlamaları istendi.


Bahar Yılmaz, Ece Pürtaş, Dilan Erdoğan, Mertkan Gülcü, Buket Dülger, İmge Esmer, Handan Turgut, Nupelda Sibel Acat, Selin Turaç, Ali Can Paç, Buşra Üney, Pelin Kocabıyık, Ayşe Hilal Toprak ve Yasemin Şentürk 'ün katıldığı atölye çalışması; konu hakkındaki araştırmaların ön tasarım çalışma dosyaları çerçevesinde ilerletilmesi, ara tasarım geliştirme toplantıları ile tasarımların olgunlaştırılması, fikirlerin İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nün görüşüne sunulması ve uygulamaya yönelik projenin oluşturulması aşamalarını takip ederek devam edecek.

Atölye süreç raporu ile ön fikirlerin özetlendiği kitapçığa ulaşmak için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Kimdir "Vardo Sakinleri"? Gelin Tanıyalım...
İlişkili Haberler
Ve "Sakinlerin Sakin Olmayan Hayatları"
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :