Sanat dünyası yeni yılda; yeni sergilere, konserlere ve buluşmalara çevrimiçi ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Büyük dönüşümleri, kabullenişi yaşadığımız, kendimize daha çok yakınlaştığımız, kırıldığımız yerden yine kendimizi onardığımız unutulmaz bir seneydi 2020. Piyasaları ve farklı sektörleri etkileyen, ekonomide de büyük yaralar açan Covid-19’dan en çok etkilenen kültür-sanat dünyası oldu. Birbiri ardına kapanan sinema ve konser salonları, tiyatrolar, galeriler ve fuarlar pandemi ile birlikte büyük dönüşümü yaşadı. Dijitalleşmenin önemini hep konuşurken, bir gün mutlaka değişimin olacağını belirtirken, teknoloji, bizim öngörülerimizin ötesine geçerek online dayanışma ülkesini yarattı. Bazen müthiş bir hızla, bazen de inkar ederek yeni ülkenin vatandaşlığına geçtik. Mücadelemiz fiber internet, kurtuluşumuz ‘görünürlülük ve erişilebilirlik’ oldu artık. Sanat fuarları online düzenlenmeye, galeriler sergilerini çevrimiçi sunmaya, müzisyenler sosyal medya platformlardan canlı yayınlarla dinleyicileriyle buluşmaya devam etti. Zaman ayıramadığımızdan, iş yoğunluğundan kaçırdığımız sergileri, konserleri, ‘bizim istediğimiz zamanda’ izleyebilme şansına sahip olduk. Hiç şüphesiz hepimiz 2020’den kendi payımıza çok şey öğrendik. Yaşamın her şeyin daima üstünde olduğunun bilincinde, kendimizi duyduğumuz, empati duygumuzu geliştirdiğimiz, değişimin, canlılığın farkına vardığımız bu dönüşümü acaba 2021’e de taşıyabilecek miyiz? Biraz daha ileri giderek paylaşmanın ve dayanışmanın önemini fark ederek, mutluluğumuzu yeniden yapılandırmak için yaşamamız gereken kocaman bir yıl var önümüzde. Birlikte omuz omuza şarkılar söyleyeceğimiz, bir cumartesi gününü galerileri gezerek, kahve içerek dostlarımızla konuşacağımız günleri çok özlemiş olsak da üretmeye, paylaşmaya devam ederek, sanata ve güzelliğe dair ne varsa onları büyüterek yaşayacağız. Sanat dünyası da bu yaklaşımla önümüzdeki dönemde, yeni sergilere, konserlere, buluşmalara çevrimiçi ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
2020’de kültür-sanat piyasasında öne çıkan konuların başında, sergilerini çevrimiçi olarak sunan sanat galerileri geliyor. Çağdaş sanatı ve farklı disiplinlinleri inceleyebilme, genç sanatçıları ve eserlerini yakından deneyimleyebilme fırsatı sunan online sergileri, 2021’de daha fazla göreceğiz. Bu galerilerden biri de temelleri 2018 yılında atılan, kültür-sanat dünyasının önemli isimlerinden küratör Şanel Şan Sevinç’in kurduğu Artcrowdistanbul.
Şanel Şan Sevinç'in 10 yılı aşkın küratörlük, sanat ve tasarım deneyimiyle kurulan Artcrowdistanbul, sergiler, sanatçı ve sanat danışmanlığı, tasarım yönetimi, etkinlik yönetimi, yayıncılık gibi konularda da hizmet veren çevrimiçi bir galeri olarak çalışmalarına devam ediyor. Gerçek mimari bir plan üzerine inşa edilmiş, dijital ortamda mekânı yaratılan galeride eserler, yüksek çözünürlüklü profesyonel çekimleri tamamlandıktan sonra galeri duvarları üzerinde belirlenen noktalara yerleşimleri sağlanarak, her sergiye özel olarak duvarlar yeniden tasarlanıyor. 2021 yılında, Türkiye’den ve dünyadan güncel sanatın özel isimlerine yer verecek olan galeri, genç yetenekler ve tasarımcılarla birlikte karma ve solo sergilere de ev sahipliği yapacak.
İstanbul Modern, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Dijital platformlarda da sanal turlarla düzenlediği sergiler, sürekli olarak güncellenen içerikleriyle ziyaretçilerine, sanatı deneyebilme fırsatı sunuyor. Atölye Modern Çevrimiçi kış dönemi programı, katılımcıların yazın alanındaki sınırlarını geliştirebilecekleri Hikâye ve Roman Atölyesi ve tematik içeriğiyle yeni bir bakış açısı sunan Sanat Tarihi Seminerleri 13 Ocak’ta başlıyor.
Pera Müzesi, 2020’de düzenlediği online sergiler ve eğitimlerine 2021’de de devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Minyatür 2.0 Güncel Sanatta Minyatür sergisini sanatseverlerle buluşturan Pera müzesi, Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini sergi kapsamında bir araya getiriyor. Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın hazırladığı sergide Hamra Abbas, Rashad Alakbarov, Halil Altındere, Dana Awartani, Fereydoun Ave, CANAN, Noor Ali Chagani, Cansu Çakar, Hayv Kahraman, Imran Qureshi, Nilima Sheikh, Shahpour Pouyan, Shahzia Sikander ve Saira Wasim gibi sanatçıların yer aldığı sergi, 24 Ocak’a kadar dijital olarak izlenebilir. Sergi aynı zamanda, İçeri Adım, Dışarı Adım başlıklı program ile sanatçıların sergide minyatürü kullanarak işaret ettiği konuların yansımasının izini süren, hikayelerine hem içeriden hem de dışarıdan bir gözle bakmaya çalışan 3 filme, peramuzesi.org.tr üzerinden yer veriyor.
İstanbul Film Festivali 2021'de de izleyicisinden uzak kalmamak için filmonline.iksv.org adresinde yıl boyunca çevrimiçi gösterimlerine devam edecek. İstanbul Film Festivali Çevrimiçi Gösterim Programı kapsamında 2021’in ilk üç ayı boyunca her hafta sonu üç farklı film gösterime girecek. İstanbul Film Festivali Çevrimiçi Gösterim Programı Ocak ayı programında, Fotoğrafı Göster: Jim Marshall’ın Hikâyesi, Çarpışma / Crash, Çirkin Masallar / Favolacce, Geçmişi Silmek / Effacer l’historique, Şarlatan / Charlata, İlk ve Son İnsanlar / Last and First Men gibi filmler alıyor.