LEED yeşil bina programını kullanarak yapıları daha sürdürülebilir ve sağlıklı hale getiren ülke ve bölgeler listesinde Türkiye bu yıl, 245'ten fazla proje ve 6.06 milyon metrekare yapı alanı ile 8. sırada yer aldı.
LEED yeşil bina programının yaratıcısı olan USGBC (Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) yıllık ilk 10 listesini açıkladı. Liste, ABD dışında dünyada LEED programını kullanarak insanların yaşadığı, çalıştığı, öğrendiği ve boş vakitlerini değerlendirdiği binaları daha sürdürülebilir ve sağlıklı hale getiren ülke ve bölgeleri içeriyor. Türkiye, 2017 yılında 245'ten fazla proje ve 6.06 milyon metrekare yapı alanıyla listede 8. sırada yer almayı başardı.
Dünyada en yaygın kullanılan yeşil bina programı olan LEED (Leadership in Energy and Environmental Design - Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) kapsamında, 167'den fazla ülke ve bölgede her gün 205.800 metrekareden fazla brüt yapı alanı belgelendiriliyor. LEED programı küresel, bölgesel ve yerel ölçeklerde yaşam kalitesini yükselten binalar, yerleşimler ve şehirler için sağlıklı, yüksek verimli, ekonomik yapılı çevre çözümleri üretilmesini sağlıyor.
USGBC ve GBCI Başkanı ve CEO'su Mahesh Ramanujam, listeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Dünyada liderler yurttaşlarının yaşam kalitesini artırmak ve hepimize daha sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için iklim değişikliği ile başetmeye yönelik önlemleri destekliyor" saptamasında bulunarak, "Her bir proje ile daha iyi ve sağlıklı binalar geliştirmek için bir adım daha ileriye gidiyoruz. Bu çabayı destekleyen ülkeleri liderliklerinden ve çalışmalarından dolayı kutluyoruz." dedi.
İlk on listesinde yer alan ülke ve bölgeler, 31 Aralık 2017 itibarıyla dünyadaki toplam 6.657 proje ve 158 milyon metrekare brüt yapılı alan üzerinden, LEED sertifikalı binalar konusunda sıralandı.
* Aralık 2017 verilerine göre
** ABD, LEED konusunda dünyanın en büyük pazarıdır. Ancak LEED programının geliştirildiği ana ülke olarak bu listeye dahil edilmemiştir.
Türkiye yerini korudu
2015 yılında dokuzuncu olarak girdiği listede, 2016'da sekizinci sıraya yükselen Türkiye, 2017 yılında da sırasını korudu. LEED programına geçtiğimiz yıl Türkiye'den toplam 29,36 milyon metrekare brüt yapılı alana sahip 813 proje başvururken, yıl sonuna kadar 245 bina ve 6.06 milyon metrekare belgelendirildi.
Bina projeleri için sertifika alarak çevre ve insan sağlığına ve gelecek kuşaklara olan sorumluluklarına sahip çıkan yatırımcılara teşekkür eden ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği), üyesi olduğu Dünya Yeşil Binalar Konseyi (WGBC)'nin COP21 Paris toplantıları sırasında düzenlediği Dünya Bina Günü için belirlediği, Türkiye'de 5 yılda 15 milyon metrekare yeni yeşil bina hedefine hızlı adımlarla ilerlenmekte olduğunu bildirdi.
ÇEDBİK, desteklediği ve eğitimlerini verdiği uluslarası yeşil bina programlarının yanısıra, Türkiye için geliştirdiği ÇEDBİK-Konut® Ulusal Yeşil Bina Sertifikası ile de yeni konut üretimi ve mevcut yapı stoğuna yönelik yeşil bina programları geliştiriyor.
Yeşil bina pazarı trilyon dolarlara ulaştı
Türkiye, yapılı çevreyi daha yeşil ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışan ve sayıları gittikçe artan ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor.
USGBC tarafından desteklenen pazar araştırmalarına göre, ülkeler yeşil binalara yönelmede en önemli kriterin ekonomik etmenler olduğunu belirtiyor. Tükecilerin artan yeşil bina talebi, pazarı trilyon dolarlık bir endüstriye dönüştürmüş durumda. Bu gelişime koşut olarak, yeşil bina yapı malzemeleri pazarının da 2019 yılında 234 milyar dolar seviyelerine ulaşması bekleniyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.