İstanbul'u 'Dönüşüm'den Uyandırmak

Yasemin ŞENER / 10 Aralık 2012

Kentsel yenileme ve ilgili memnuniyetsizlikler

Esra Akcan
ise "Kentsel Yenileme ve İlgili Memnuniyetsizlikler: Kreuzberg-IBA'84/87" isimli projesinde, göçmen nüfusun yoğun olduğu bir bölge olan Kreuzberg'de 1980'lerin başında gerçekleştirilen kentsel yenileme projesi üzerinden dönemin mimari, politik ve sosyal koşulları arasındaki ilişkiyi ele alıyor.


 "Kentsel Yenileme ve İlgili Memnuniyetsizlikler: Kreuzberg-IBA'84/87"


Bienalin en dikkat çekici işlerinden biri olan ve ses, mimari ve görsel sanatlar gibi farklı disiplinler arası alışverişle mekansalve görsel deneyimi bildiğimiz algıların ötesine taşımayı hedefleyen "Aktif Strüktürler v2", yeni medya Sanatçısı Refik Anadol ve mimar Alper Derinboğaz imzasını taşıyor. Proje, İstanbul'daki iki karşıt kentsel durum olarak, Galata ve Göktürk bölgelerini çok katmanlı bir performansla sorunsallaştırıyor.

Cemal Emden ise, "Üç Küresel Metropol: Los Angeles, Şanghay, Kahire" isimli projesinde dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı dinamiklerle biçimlenmiş üç metropol üzerine bir görsel belgeleme sunuyor. Projenin bilimsel danışmanı Uğur Tanyeli'nin kaleme aldığı metinler ise fotoğraf karelerinden yansıyan imgeler üzerine düşünmemizi sağlıyor.


  "Üç Küresel Metropol: Los Angeles, Şanghay, Kahire"


Bienalde yoğun ilgi gören işlerden biri olan PATTU Mimarlık tasarımı "İstanbul-O-Matik" yaratıcılarının tarifiyle "İrili ufaklı birçok aktörün tutkuları ile şekillenen, çok katmanlı bir çoğulluklar kenti olarak tanımlayabileceğimiz İstanbul'un son zamanlardaki gelişimine eleştirel olarak bakan bir interaktif kent yapma oyunu"... Cem Kozar ve Işıl Ünal, tasarladıkları bu "kent yapma oyunu" nda kentin aslında pek çok aktörün kolektif çalışmasıyla üretilebileceğini, bu aktörlerden herhangi birinin ağırlık kazanmasıyla kentin karakterini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini vurguluyorlar.


  Foto: PATTU Mimarlık


Bienal seyircisini "Dijital Zanaat" kavramıyla tanıştıran Ferda Kolatan'ın ortağı Erich Schoenenberger ile birlikte hazırladığı "Corallines" isimli projesi ise dijital tasarımı sadece gösterişli formların üretimine indirgeyen anlayışa karşı eleştirel bir tutum sergiliyor. 


Yasemin Şener'in "Musibet" sergisine ilişkin olarak Emre Arolat ile gerçekleştirdiği söyleşiyi YAPI dergisinin 373. sayısında (Aralık 2012) bulabilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :