Kudüs'ün Parçaları, Kuş Tüyleri, Kurşun Askerler: Bienalden Kişisel Sunumlar
mimarizm.com
/ 22 Eylül 2011
"İsimsiz" (12. İstanbul Bienali), 2011; iç mekan düzenlemesinin bir mimar tarafından kotarılmış olması, Antrepo 3 ve 5'i birleştiren tekil ve bütüncül mekan tercihi gibi çok sayıda farklılığa imza attı. 12. Bienali gezecek olanları, etkinliğin kurgusu da şaşırtacağa benziyor. Çünkü 4 tema altında gerçekleştirilen karma sergilere, bağlantılı oldukları sergileri inceleyerek tartışmayı ileri noktalara taşıyan 50'yi aşkın kişisel sunum eşlik ediyor.
12. İstanbul Bienali'nin hacimsel olarak çok daha büyük bir kısmını kaplayan bu kişisel sunumların bir kaçına daha yakından bakmaya ne dersiniz?
Kudüs'te doğumlu Filistinli sanatçı Bisan Abu-Eisheh'in bienalde yer alan "Bayt Byoot" (Evcilik Oyunu) adlı yapıtı, Kudüs'ün bazı bölgelerindeki yıkılmış evlerden toplanan parçalardan oluşuyor. Giysi, mutfak aleti ve CD gibi gündelik hayata ait kişisel nesnelerden granit parça, tahta ve boru gibi mimari unsurlara uzanan parçalar müzelere benzeyen camekanlar içerisinde sergileniyor. Her bir parçanın nereden geldiğini belirten etiketin üzerinde yıkım tarihi ve evde yaşamış olan kişi sayısı bulunuyor.
Eylem Aladoğan, "Ruhunu dinle, kanım her an çekilebilecek demir tetiklerin şarkısını söylüyor" (2009-11). Foto: Mahmut Ceylan.
Hollanda doğumlu sanatçı Eylem Aladoğan, "Ruhunu dinle, kanım her an çekilebilecek demir tetiklerin şarkısını söylüyor" (2009-11) başlıklı yapıtında büyük kuş tüyleri, tüfek namluları ve dipçikler gibi şekillerden oluşan bir öbek yaratıyor. İki bölümden oluşan yapıtın bir yanı Doğu'ya özgü mimari şekil ve desenlerden türemiş hatları sergilerken, diğer yanı birbiriyle bağlantılı bir dizi kanat tüyü görünümünde.
Meksikalı sanatçı Abraham Cruzvillegas'ın bienalde yer alan "Mürekkep ve Kan: 1968-2009" (2008-9) isimli yapıtı, 1968 yılından bu yana Latin Amerika'da basılmış toplumsal devrim yanlısı malzemeleri yeniden üreten serigrafi baskılarından oluşan büyük bir koleksiyon.
Abraham Cruzvillegas, "Mürekkep ve Kan". Foto: Mahmut Ceylan.
Nazım Hikmet Richard Dikbaş'ın parçalı bir hikayeyi andıran çizimleri, Türkiye'nin toplumsal gerçeklerinden bahseden alt metinlerle paralel giden samimi ve çok yönlü bir biçimsellik içeriyor.
New York'ta kurulan sanatçı topluluğu Group Material, "AIDS Zaman Dizini" adlı yapıtıyla (1989) AIDS'e genel bakışı ve ayrıntıları yan yana veren bir diyagramı oluştururken, AIDS hakkındaki mevcut bilgileri ve karmaşık gelişimini bir araya getirerek herkes için anlaşılır bir tarihçe derliyor.
Özlem Günyol ve Mustafa Kunt, "Bitmeyen Karalama". Foto: Mahmut Ceylan.
Özlem Günyol ve Mustafa Kunt, "Bitmeyen Karalama" adlı yapıtlarında bütün ülkelerin sınırlarını aynı boyutta kağıda çizilerek üst üste bindirerek, bakınca amaçsız bir karalama gibi görünen ancak aslında eksiksiz bir şekilde çizilmiş ülke sınırlarından oluşan ve içerisinde kara mizahı barındıran bir küre yaratıyor.
Ahmet Öğüt'ün Felix Gonzales-Torres'in senkronik çalışan iki fabrika saatinden oluşan yapıtı "İsimsiz" (Mükemmel Aşıklar) adlı yapıtına (1991) doğrudan gönderme yapan "Mükemmel Aşıklar" adlı yapıtı (2008), 2 Euro'luk ve 1 TL'lik madeni paraların yan yana, sergilediği benzer estetik, boyut ve ağırlığa dikkat çekiyor.
Ahmet Öğüt, "Mükemmel Aşıklar". Foto: Nathalie Barki.
Mısır doğumlu Wael Shawky'nin bienalde yer alan "Haçlı Seferleri Kabaresi: Korku Gösterisi Dosyası" adlı videosu (2010), Arap dünyası ve Batı ilişkilerini derinden sarsan Haçlı Seferleri'nin sebep ve sonuç ilişkilerini, işgalle yüzleşmiş insanların gözünden anlatıyor. Amin Maalouf'un 1986'da yazdığı "Arapların Gözünden Haçlı Seferleri" adlı kitabından ilhamla çekilen videoda, olayları canlandırmak için Torino'daki Lupi koleksiyonunda yer alan 200 yıllık kuklalar kullanılmış.
Ala Younis, "Kurşun Askerler". Foto: Mahmut Ceylan.
Kuveyt doğumlu sanatçı Ala Younis'in bienalde yer alan yapıtı "Kurşun Askerler" (2010-11), 1:200 ölçekte 12.235 askerden oluşuyor. Kurşun askerlerin, Ortadoğu'da savaşlarla alakası olmuş veya karşı karşıya kalmış Mısır, Lübnan, Irak, İran, İsrail, Ürdün, Filistin, Suriye ve Türkiye'nin askeri üniformalarına uygun şekilde boyanabilmesi için Ağustos ayından itibaren 13 gönüllü sanatçı Younis'e yardım etmiş.
Kişisel sunumlardaki tüm sanatçılar ve yapıtlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye, Bienalin resmi web adresinden ulaşılabilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın