YAPI Dergisi, temmuz sayısı ile birlikte 40. yılını kutluyor. Bu sayıda, derginin tanıklığında geçen 40 yılı inceleyen özel bir bölümün yanı sıra, Gezi Parkı'na odaklanan güncel bir dosya yer alıyor.
YAPI Dergisi'nin 40. Yıl dosyası, derginin, 1973 Temmuz'undan bu yana geçen 40 yılını bugünle ilişki kurarak kısaca özetlemeyi amaçlıyor. Bu bakışla, ilk 10 yılda derginin içeriğini belirleyen ana konuların ilerleyen yıllarda da gündemde olması ve derginin bu konuları gündeme taşırken yayın politikasındaki, tavrındaki tutarlılık göze çarpıyor. Örneklenen konular aracılığıyla YAPI Dergisi'nin yayın ilkelerinin ve hedeflerinin altını çizmeye çalışan dosya, 40 yıl boyunca yayımlanan projelerden de özet bir panorama sunuyor.
Güncel Dosya: #geziparkı
Dosyada, Taksim Yayalaştırma Projesi'nin tartışılmaya başlandığı tarihten bugüne adım adım gelişmeler, Topçu Kışlası ve Gezi Parkı'nın tarihsel bağlamını ve kentsel bellekteki yerini anlatan yazılar, yorumlar ve "Gezi Parkı"nda son ay yaşanan süreci özetleyen karikatürlerle derleniyor.
Kılıç Ali Paşa Hamamı Restorasyon Projesi
16. yy Sinan yapısını ortaya çıkarmayı ve mimari karakterinden ödün vermeden çağdaş yaşama uyarlamayı hedefleyen Cafer Bozkurt, projede yapının zengin mekânsallığını geri kazandırmış ve özgün hamam işlevi ile geleneksel yıkanma kültürünü günümüze taşımaya çalışmıştır.
Ayışığı Manastırı
Cunda Adası'ndaki Ayışığı Manastırı, içinde yer aldığı doğal çevre ve yerel coğrafyaya kattıklarıyla gerçek bir "simge" olarak algılanmaktadır. Ersen Gürsel ve Haluk Erar'a ait olan restorasyon projesinin ana teması, yapıların arkitektonik karakteristiklerini vurgulayan "Müze Yapı" kavramına oturtulmuştur.
Busan Sinema Merkezi
Coop Himmelb(l)au'nun tasarladığı Güney Kore'deki Busan Sinema Merkezi'nin LED'lerle kaplı çatısı sanal gökyüzü rolü üstleniyor. Çatı; yapı öğeleriyle meydanı, sürekliliği olan ve çok işlevli bir kamuya açık kentsel alanda bütünleştiriyor.
Nunawading Tren İstasyonu
Grimshaw Architects'in tasarladığı Melbourne, Avusturalya'daki Nunawading Tren İstasyonu'nun görkemli giriş saçağı çarpıcı bir mimari öğe olarak projeye damgasını vuruyor. Tren yolcularını kötü hava koşullarından koruyan bu saçak doğal günışığını da içeriye alacak biçimde tasarlanmış.
Anima Kültür Merkezi
Bernard Tschumi Architects'in tasarladığı projedeki mekân tasarımı, değişen gereksinimlere yanıt verebilecek biçimde düzenlenmiş. Esneklik, kat alanları, strüktürel sistem ve düşey hareket ile karakterize edilmiş. Proje, İtalya'nın Grottammare kentinde yer alıyor.
"Usta Tasarımcılar Bahçesi" 6. Parsel
Martha Schwartz Partners'ın tasarladığı bahçe, Çin'in uzun geçmişi, zamandışılığı, insanlarının ve kültürünün esnekliği ve dayanıklılığını çağdaş peyzaj sanatı ile yorumlayan minimalist bir çalışma. Proje, Çin'in Xi'an kentinde yer alıyor.
Taş Yontucu Sergi Tasarımcısının Öyküsü
Zeliha Burtek'in yazısında; Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi'nin sergi alanı olan Aksanat binasının, geometrinin kurallarının dışına çıkılarak, yeni form-zaman olanaklılığının yaşanacağı bir düzenleme içinde yeniden ele alınması anlatılıyor.
Ayrıca;
- Korumanın Türkiye'ye Özgü Sorunları; Kemal Kutgün Eyüpgiller
- Çocukları da Düşünen Banyo; Pentagon Design
- Yapı ve Mimarlık Hizmetleri Sektörlerindeki İşyerlerinde Mobing; İpek Bakırcıoğlu, Emrah Acar
- Nafi Çil ile Resim Sanatı Üzerine
YAPI Dergisi 40. yıl sayısını görntülemek için tıklayınız.