ODTÜ Mimarlık Bölümü mezunuyum. 2013 senesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yüksek lisansımı tamamlayıp Salon Architects'te göreve başladım. Alper'in (Derinboğaz) de Bilgi Üniversitesi'nde öğrencilik ve eğitmenlik geçmişi olduğundan, o vesileyle tanışmış olduk.
Salon Architects'in en özel yanı çok farklı başlıklarda işlerle uğraşıyor olması. Hem sanat işleri, hem de yapısal ve kentsel ölçekte mimarlık işleriyle uğraştığı için zengin bir yapıya ve özel bir karaktere sahip.
Salon Technologies ve Salon Architects, birbirlerini destekleyen ve geliştiren nitelikte iki kardeş şirket. Salon Technologies, hesaplamalı tasarım üzerine hem yazılım üreten hem de danışmanlık ve tasarım hizmeti veren bir oluşum. Bunun Salon Architects ile birlikte yürümesi, birbirini destekler nitelikte bir yapı oluşturmalarını sağlıyor.
Salon Technologies'in en yeni çalışması, KOSGEB desteğiyle geliştirdiğimiz "Facade Technologies" adlı plug-in. Bu plug-in; yüzey panelleme prensipleri üzerinden strüktür, cephe ve panel komponentleri üreterek, serbest yüzeylerde cephe ve strüktür tasarlamayı sağlıyor. Bunun haricinde, bitmap tabanlı yüzey manipülasyonu ve gölge elemanı üretme gibi ekstra komponentleri de var. Böylece mimarlık profesyonelleri için çok kullanışlı, pratik ve detaylı bir gereç geliştirmiş olduk. İmalatla olan ilişkisi çok önemli çünkü yapılan tasarımın ekranda kalması bizi her zaman rahatsız eden bir konu. Bu plug-in'i de ekran üzerinden mimarlık yapmak şeklinde değil, dokunulabilir yapı yaklaşımını destekler nitelikte çalıştık. Dolayısıyla tasarımın hayata geçmesi meselesi bu plug-in'in çok önemli bir kriteri.
Bunun haricinde dediğim gibi, hesaplamalı tasarım ve proje bazlı yazılım geliştirme alanlarında danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bir tasarımcının, mimarın, hatta belki heykeltıraşın, tasarımını yaparken söz konusu olan girdiler doğrultusunda bilgisayar ile yapması gereken özel hamlelerin programlama tasarımı ve kullanılabilir hale getirilmesi yönünde hizmet veriyoruz.
Alper ve Melike iki farklı karakter, iki farklı tasarımcı. Birlikteliklerinin en güçlü kısmı da bu farklı özelliklerin üst üste oturabiliyor olması. Tasarımı ya da burada yapılan bütün işleri genelden özele, detaydan totale bir skala içinde ortaya koyacak olursak, Alper ve Melike'nin eğilimleri genelde karşılıklı taraflardan oluyor. Dolayısıyla ikisi üst üste geldiği zaman çok güzel bir birliktelik oluyor. Birlikteliklerinin en kuvvetli tanımı bence bu. Ekiple de "patron sıfatıyla" gayet güzel bir etkileşimleri var. Kesinlikle "ben düşündüm siz de yapın" gibi bir durumu yok; herkes birlikte düşünüyor, tasarlıyor ve ortaya koyuyor.