Sadece Şişli Belediyesi bünyesinde varolan bir uygulama olarak nitelenen ve Turgut Cansever'in dahil olduğu ‘Planlama Proje Ofisi' modelini örnek alan "Başkanlık Planlama Proje Ofisi Çevre Etki Değerlendirme Kurulu"nun işleyişine dair bilgi de alabilir miyiz?
Turgut Cansever, fikirlerinden faydalandığımız değerli bir hocamızdı. Zaman zaman fikir alışverişinde bulunuyorduk. Belediyemiz bünyesindeki kurulda görev alan arkadaşlarımız da mimarlar ve mühendislerden oluşuyor.
Bunun dışında mimarlık camiasından Erhan İşözen, Tanju Verda Akan, Özlem Öğüt, Ceren Özilhan gibi isimlerin kurulunuza danışmanlık yaptığını biliyoruz…
Evet, bu isimler belediyemizdeki uzmanlarla birlikte çalışıyorlar. Bazı durumlarda akademisyenlerden de görüş alınıyor.
Şişli Belediyesi'nde olduğu için gurur duyduğunuz bu birimi farklı kılan nedir?
Belediyecilik anlayışı artık değişti. Eskiden belediyeler ya yol yapar ya da ağaç dikerdi ve bununla yetinilirdi. Günümüzde ise en önemli kavram estetik kaygı ve çevresel faktörler. Çevreyle uyumlu, çevreye zararı olmayan uygulamalar yapmalıyız. Örneğin şehir içerisinde, sırf daha dayanıklı olduğu için alüminyum panel kullanmamalıyız.
Belediye olarak bu doğrultuda bir kentsel tasarım rehberi oluşturdunuz mu?
Evet, hem bir rehber hazırladık hem de Çevre Müdürlüğümüz bünyesinde iki ayrı kitap yayımladık.
Hedefleriniz arasında sıklıkla "ortak mimari anlayışa sahip bir kent dilinin oluşturulması"ndan bahsediyorsunuz. Şişli'nin ortak mimari dilini nasıl tanımlarsınız?
Şişli, İstanbul'un en eski semtlerinden birisi. Buradaki yapılar belirli bir mimari estetiğe sahip ve bir dönemi simgeliyor. Dolayısıyla Belediye olarak mümkün mertebe bu yapıların etkisini yok saymayan bir anlayışla yola çıkıyoruz. İmardan dolayı mutlaka birtakım sıkıntılarımız oluyor, maalesef her şeye tek başımıza karar veremiyoruz. Arada Büyükşehir Belediyesi var; tarihi eserler söz konusu olduğunda Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu (TKVKK) var. Sıradan bir imar izni dahi vereceğimiz zaman, eğer yakında tarihi bir eser varsa mutlaka TKVKK'dan görüş alıyoruz çünkü mimari mirasa saygılıyız, öyle de olması gerekiyor.