Kaç kişisiniz ofiste?
Şantiyede bir mimar arkadaşımız var. Ofiste de iki tane iç mimar ve bir de sekreterimiz var. Küçük bir büroyuz biz.
Küçük bir büro olmak sizin kendi tercihiniz mi, peki?
Evet, çünkü ben ofis anlamında çok hantallaşmak istemiyorum. İşimizi sadece para kazanmak için değil aynı zamanda zevk alarak ta yapmak istiyorum. Dolayısıyla çok fazla büyüme taraftarı değilim.
Gerçekten de biz burada büyük bir keyifle çalışıyoruz.
Herkesin iş tanımı belli mi, yoksa herkes her işi yapabiliyor mu?
Zehra Hanım koordinasyon, management işlerini yürütüyor. Yani bütün firmaların satın almalarını ve iş programlarını yapıyor, şantiye ile koordinasyonu sağlıyor. Pınar Hanım hem çizimlerimizi hem metrajları hallediyor. Ben de şantiye ve ofis koordinasyonunu yürütüyorum ağırlıklı olarak. Şantiyedeki arkadaşımız da 14 yıldan beri müşterilerimizle çalışıyor. Şantiye olmadığı zaman bakım,onarım,servis işlerini yürütüyor.
Herkes sorumluluğunu bilerek çalışıyor. Zaten biz de 9-6 kavramı yok, biz de iş bitirmek esas.
Peki, size gelen bir projeyi nasıl ele alıyorsunuz? Yeni bir iş alındığında ofiste nasıl bir süreç işliyor?
Öncelikle müşteriden işin hatlarını ortaya çıkaracak programı hazırlamalarını istiyoruz. Önemli olan müşteriden gelen programın, mevcut olan fiziksel hacimle doğrulanması . Fakat çoğu zaman müşterilerimizden mevcut fiziksel ortama sığmayacak programlar geliyor ve biz de mimar olarak çok zor durumda kalıyoruz. Dolayısıyla bu noktada müşterinin neyi istediğini bilmesi çok önemli.
Müşteriden aldığımız programı kağıda döküyoruz. Öncelikle eskiz çalışmasıyla başlıyoruz işe. Leke anlamında neyin nerede olması gerektiğini belirleyerek, müşteriye bir veri halinde sunuyoruz. O veri üzerinde müşterinin istekleri doğrultusunda değişiklikler yapılıyor. Değişiklikler esnasında karşı tarafı memnun eden şeyler olabileceği gibi etmeyen şeyler de olabilir. Müşterinin istediği , teknik olarak bizim doğru bulmadığımız, tavsiye etmediğimiz konular olabilir. Sonunda üzerinde uzlaşılan karar iki boyuta dökülüyor ve daha sonra üç boyutlu çalışmalar başlıyor. Üçüncü boyutta da tekrar karşılıklı bir program yapılıyor. Bu tek bir noktaya kadar sürdürülen çalışma için tek bir temsilciyle görüşülüyor, fakat bundan sonra gelinen nokta o katta yer alacak bütün
Departmanlara açılıyor.
Herkesten tek tek fikir alıyor musunuz?
Herkesten fikir alınca ipin ucu kaçabiliyor. O yüzden yöneticilerin fikirlerini almayı tercih ediyoruz. Bu noktada da yöneticilerin, çalışanlarının ihtiyaçlarına ve isteklerine hakim olması önemli. Bütün çalışanların fikirlerini almak yine de müşteriye göre değişen bir istek.
Departmanlardan gelen geri dönüşler doğrultusunda tekrar küçük bir tadilat yapılıyor. Sonra mimariden uzaklaşılan kısım başlıyor; malzeme dökümleri, fizibilite esasları... Bu bahsettiğim süreç hızlı ve düzgün bir çalışmayla yaklaşık 1 ay sürüyor.