İstanbul kent portresini ilk olarak 1987 yılında hazırlamıştınız. Kitabın 2010 yılında yeniden yayımlanmasında, İstanbul'un kültür başkenti unvanının etkisi oldu mu?
2010 yılının tetikleyici olduğunu söyleyebiliriz. İlk İstanbul portresini, İstanbullu meslektaşlarım Stefanos Yerasimos ve Atilla Yücel ile birlikte hazırlamıştık ve bu baskı çok hızlı bir şekilde tükenmişti.
Kitabın yeniden basılmasına en çok, 2010 yılının Fransa'da "Türkiye Mevsimi" olarak kutlanması vesile oldu. Biz de bu etkinliği fırsat bilerek, Paris'teki Mimarlık ve Miras Merkezi'ne (Cité de l'Architecture et du Patrimoine) kitabı yeniden derleme teklifinde bulunduk.
Yeni içeriğe, 2010 yılında İstanbul'u ziyaret etmeyi planlayan Fransızlara rehberlik etmesi amacıyla, "Geziler" (Promenades dans Istanbul) bölümü de eklendi. Fakat ne yazık ki kitabın yayımlanması ancak 2010 yılı sonunda gerçekleşebildi.
Stefanos Yerasimos'u 2005 yılında kaybettik. Peki, portrenin yeni derlemesi için Atilla Yücel ile tekrar görüştünüz mü?
Hayır, çünkü dizinin yayın yönetmeni Gwenaël Querrien, yeni düzenlemeye göre en fazla iki yazarın ismine yer verilebildiğini söyledi.
1983'ten bu yana 27 kent incelenmiş ve İstanbul da portresi yayımlanan 5. kent olarak dikkat çekiyor. Bu dizide yer almanın temel ölçütleri neler?
Seçimde belli kurallar izlendiğini zannetmiyorum. Yayın sırası genellikle yazarların önerilerine göre şekilleniyor. Belli bir kent konusunda uzmanlaşan araştırmacılar, eğer bu çalışmayı yapmaya gerçekten isteklilerse, dizinin editörü ile anlaşma sağladıkları takdirde, kent portresi çalışmasına dahil olabiliyorlar.
New York gibi bir metropolün ancak 2010 yılında listeye eklenmiş olması biraz geç bir tarih gibi geldi bana…
New York portresinin hazırlanması konusunda gerçekten de gecikildi. Aslında dizinin ilk kitapları, bir grup Parisli akademisyen tarafından yürütülen "Villes Orientales" (Doğu Kentleri) adlı araştırma programı çerçevesinde belirlenmişti. Biz de Alain Borie ile birlikte 1980'li yılların başında, aynı program kapsamında, Osmanlı evleri üzerine bir araştırma yürütmüştük. Dikkat ederseniz portreleri yayımlanan ilk 5 kent Yakın ve Orta Doğu kentleri: Pekin, Cezayir, Kahire, Rabat ve İstanbul. Sonrasında ise liste rastgele genişledi.
Paris merkezli bir araştırma enstitüsünün halen Paris'e ait bir portre hazırlanmamış olması ilginç…
Haklısınız. Paris projesini bir meslektaşım ile birlikte yürütecektik ama şimdi nedenini bile hatırlamadığım bazı sorunlar yaşandı ve bu projeden vazgeçildi.