“İstanbul’daki çiçeklendirmeyi göz ardı etmemek gerek”

03 Eylül 2009



Peki, bunun dışında, son 30 yılda İstanbul'un gelişimindeki olumlu taraflar neler?

Haliç de nefes almaya başladı örneğin. Sahilde yıkılan imalathanelerin ve temizlenen suyun yanı sıra, Haliç'te yaşayan insanlar da nefes aldı. Albeyköy de dahil olmak üzere Haliç çevresinde yaşayan insanların deniz ile bağlantıları kuruldu. Bunların denizi görmesi için en yakın yer Sarayburnuy'du önceden. Haliç'te o imalathanelerin, fabrikaların yıkılmasından ve sahil kenarının yeşil alan haline getirilmesinden sonra o insanlar denizle kucaklaştılar. İstanbul'un pek çok sahilinde böyle oldu: Kartal, Pendik, Samatya...

Çöp sorunu çözüldü. Fotoğraflarda da her tarafın çöp olduğu belli zaten. Yenikapı İDO'nun olduğu yer çöplüktü örneğin. Yani bir yönetim düşünün ki, çöpleri Halkalı'ya kadar götüremiyordu! Tarihi yarımadada çöp kokusu vardı.

Bu gün İstanbul daha temiz. İstanbul'daki çiçeklendirmeyi, ağaçlandırmayı göz ardı etmemek gerek. Rüşvet dönmüştür belki ama, ben ona karışmam!

Çırağan Sarayı mezbelelikti. Hiç olmazsa yabancı devlet adamlarını karşılayacak yerimiz var artık. Bush'un bütün dünya basınında yer alan bir fotoğrafı var, o fotoğraf Çırağan Sarayı'nın önünde çekildi. Bu çok önemli. Bunlar İstanbul'un dünyaya açılımı anlamına geliyor bence.

İstanbul'da müthiş bir susuzluk vardı. Gecekondu mahallelerine tankerle su taşınırdı. Tankerler petrol şirketlerinden kiralanmış tankerler oldukları için sular benzin kokardı. Bu tankerler her mahalleye haftada bir gün giderdi. Kadınlar tanker kuyruğunda kavga ederken çektiğim fotoğraflar var.

İstanbul'un kazanımlarından bir tanesi de ulaşım alanında oldu; metro, tramvay, deniz otobüsleri. Eskiden elektrikle çalışan traleybüsler vardı; o zamanlar ama İstanbul'da çok sık elektrikler kesilirdi. Elektrikler kesildiği zaman boynuzları düşerdi traleybüslerin, yolda kalırdık. İnerdik mecburen traleybüsten ve yürümeye başlardık. İstanbul halkı çok sportmendi o zamanlar. (Gülüyor)

İkinci bir havaalanı, Sabiha Gökçen yapıldı İstanbul'a. Olimpiyat stadı yapıldı. İstanbul, bugün Kültür başkenti seçildiyse, demek ki olumlu gelişmeler olmuş. Fakat bu gelişimlerin hepsi de belediye sayesinde olmadı. Belediye, halkın vergileriyle yaptı ne yaptıysa. Ayrıca belediyenin dışında da İstanbul Ticaret Odası gibi kurumların da İstanbul için hizmeteri göz ardı eilemez. Rahmi Koç müzesi İstanbul'un en büyük kazanımlarından bir tanesidir örneğin.


Kadir Can ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :