Kafalardaki çarpık engelli imajı

05 Mayıs 2009

Fonksiyonel Mekânlar Tasarım Yarışması nasıl bir farkındalıktan doğdu?

M.B.M: Benim kişisel olarak, fiziksel engellilerle ilgili her zaman bir çekincem vardı. Hep yardım etme-etmeme ikileminde kalırdım. İlk kez ilkokuldayken bir engelli çocuk gördüm. Sanırım ilk öğretime kadar engelli çocukların hiç biri dışarıya çıkarılmıyordu. Fakat bu projenin başlangıç noktası kuzenimin çocuğunun, doktor hatasından dolayı spastik doğması oldu. Anne-baba durumu çok çabuk fark ettiği için hemen tedaviye başlandı. Fakat ben bu duruma çok üzüldüm. Arkadaşlarla da bir beyin fırtınası yaptık ve fiziksel engellilere dair bir fikir üzerine kurmaya karar verdik. - Zaten bir sosyal sorumluluk projesi hazırlamak benim hep gönlümde yatan bir şeydi.-  Projenin çerçevesini de "sosyal rehabilitasyon" olarak çizdik.

Projenin hangi yaş gruba hitap etmesi gerektiğine karar verirken de 7 yaşına kadar bütün çocukların karakter ve davranışlarının oturduğunu göz önünde bulundurduk. Yani eğer biz 3-6 yaş grubundaki bütün çocuklara dair bir şey yaparsak, hem engelli çocuklar sosyal ortama dâhil olacak hem de engelsiz çocuklar engellilerle nasıl yaşaması gerektiğini ve onların yaşamının kolaylaşması için nasıl bir ortam hazırlaması gerektiğini öğreniyor olacaktı. Engelsiz çocukların, engelli çocuklara karşı verdiği tepkiler doğal ve olumlu olacaktı. Dolayısıyla 3-6 yaş arasında hem engelli, hem de engelsiz çocuklar için geçtiğimiz sene "Fiziksel Engelliler için Anaokulu Tasarımı Yarışması" yapmaya karar verdik. Bu bir öğrenci yarışmasıydı. Yarışmanın bütün alt yapısı ile Ali ilgilendi. O konuda Ali'nin tecrübesinden çok ciddi anlamda faydalandık.

Yarışmaya 100'ün üzerinde katılım oldu. Bu sayıyı önce 13'e indirdik ve sonra da 15 kişilik jürimiz üç projeye ödül verdi.

Projeye Bakırköy Belediyesi'nin ne gibi katkıları oldu?

M.B.M: Bakırköy Belediyesi, Bakırköy Kız Meslek Lisesi'nin içindeki bir alanın bu okul için tahsisi konusunda bize yardımcı oldu. Fakat kendilerinden bunun dışında bir destek görmedik. Hatta ödül törenine bile Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ve yarışmanın jüri üyesi olmasına rağmen eşi katılmadı. Törene sadece Bakırköy Belediyesi Kültür Daire Başkanı geldi.

Proje şimdi hangi aşamada, peki?

M.B.M:
Kriz dolayısıyla uygulama aşamasına geçemedik. Bir öğrenci projesi hiçbir zaman optimum bir proje değildir. O yüzden projenin iyileştirilmesi MDM mimarlık tarafından, projeyi yapan arkadaşları da sürecin her aşamasına katarak yapılacak. Bu proje de uygulandığında bir ilk olacak.
Bunun dışında zaten ben böyle bir farkındalık yaratarak zaten çok büyük bir aşama kaydettiğimizi düşünüyorum.

Fonksiyonel Tasarım Yarışması'nın başka bir konu ile diğer bir ayağını düşünüyor musunuz?

M.B.M: Yarışmanın ikinci ayağı yaşlılar ile ilgili olacak. Aslında bu konu ile yarışmanın ikincisini bu sene yapmayı planlıyorduk, fakat kriz nedeniyle ses getiremeyeceğimizi düşündüğümüz için bunu 2010'a erteledik. Büyük ihtimalle Eylül 2009'da yarışmanın duyurusunu yapacağız.

Kısacası bu şekilde sosyal sorumluluk projelerine devam edeceğiz.


Mahmut Bülent Müftüoğlu ile söyleşi başlıyor...
Sıra ekipte
MDM'nin sosyal sorumluk projesi; Fonksiyonel Mekânlar Tasarım Yarışması
Eylem Görmüş Ekizce ve Ali Sefa Ekizce ile "sıkıcı" bir konu; deprem üzerine...
Projeler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :