Tarihi bir mekân olan Feshane, neredeyse Ramazan ile özdeşleşti. Artık geleneksel hale gelen Ramazan etkinliklerinin Feshane'de yapılmasının nedeni nedir?
Ramazan toplum mühendisliği açısından çok önemli bir süreçtir. İnsanlar bir taraftan aç susuz kalırken, diğer taraftan da yoksul insanları anlamaya çalışırlar. Böyle duygular yaşanırken, diğer taraftan geleneklerin yaşatılması, tarihi mekânlarda eski Ramazanların hatırlanması da çok önemlidir. Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mekânı. Ayrıca deniz ve kara ulaşımın rahatça yapılabildiği bir yer. Destinasyon açısından bu tarz etkinlikleri yapmak için oldukça uygun bir mekân. Ayrıca Feshane'nin hem tarihi hem de sanatsal yönü var. Fesçiliğin çok önemli bir sektör olduğu zamanlarda, bütün İstanbul ve çevre illerin fes ihtiyacı buradan karşılanırmış. Bu sanatsal mekân, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda bir kültür ve sanat merkezi haline getirildi. Sadece Ramazan'da değil, diğer zamanlarda da burada kültür ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. Çünkü salonları çok uygun, ulaşım çok rahat ve çevresindeki park düzenlemesi oldukça güzel. Ancak bu yıl Ramazan etkinlikleri sadece Feshane'de düzenlenmeyecek. Yığılmaların önüne geçmek için etkinlikler üç ayrı yerde planlandı. Bu yerler belirlenirken hem tarihi mekânlar olmalarına, hem de ulaşım açısından insanları zora sokmayacak bölgelerde olmalarına dikkat edildi. Bu açıdan Topkapı Şehir Parkı çok önemli bir alan. Özellikle bizim kuşağımızdan herkesin bir hatırasının olduğu, eski garajlar olarak bildiğimiz bölge. İstanbul Büyükşehir Belediyesi burayı ciddi masraflar ve gayretlerle bir kültür sanat vadisi haline getirdi. Eski Osmanlı evleriyle, Panoramik Müze'yle, amfitiyatroyla ve sosyal tesislerle yaşanılır bir sanat merkezi haline dönüştürüldü. Örneğin Panorama 1453 tarih müzesi yapıldı. Orada da surların ambiyansında, tarihi dokuya uygun etkinlikler planlandı. Hem metrobüsün son durağı, hem hızlı tramvay ulaşımı mümkün ve oldukça büyük bir park alanı var. Bu bölge daha önce uzun süre metruk halde kaldı. Sonunda çalışmalar bitti, halka açıldı. Etkinliklerin ilki Ramazan ayında gerçekleştirilecek. İnsanların gelip, hem tarihi hem de havadar bir yerde Ramazan'ı kutlayacak olması önemli bir adım. Diğer taraftan Anadolu Yakası ihmal ediliyor, Ramazan etkinlikleri neden buraya getirilmiyor deniyordu; bu yıl yine ulaşım açısından kolay bir mekân olan Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde de etkinliklerin bir ayağı yapılacak.
Topkapı Şehir Parkı Ramazan'la birlikte açılmış olacak yani…
Aslında resmi açılışı henüz yapılmadı. Başkanımız oranın daha değişik objelerle, değişik etkinlik alanlarıyla zenginleştirilmesini istiyor. Mesela Zafer Yolu yapılacak, Panorama 1453 son haline getirilecek, kültür sanat etkinliklerinin yapılacağı atölyeler ve Türk Dünyası Kültür Mahallesi tamamen faaliyete geçecek. Resmi açılışı da bir kaç ay sonra gerçekleştirilecek. Aceleye gelsin istemiyoruz. Hem bazı revizyonlar da yapılıyor. Topkapı Şehir Parkı, Ramazan etkinlikleriyle o eski hareketliliğine kavuşacak. Ondan sonra da ihtiyaca cevap verecek yeni mekânlar oluşturulmaya başlanacak.
Topkapı'daki yenileme çalışmaları toplamda ne kadar sürdü?
Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başladı ve Kadir Topbaş döneminde büyük adımlarla ilerleme sağlandı. On sene için planlanan çalışmalar iki-üç seneye sığdırılmış oldu. Şu anda kullanılabilir bir duruma getirildi.
Bağlarbaşı'ndaki Ramazan etkinlikleri açık havada mı kapalı mekânda mı olacak?
Orada Bağlarbaşı Kültür Merkezi var. Hem kapalı mekânlar kullanılacak, hem yarı kapalı mekânlar oluşturulacak, hem de açık mekânlar olacak.
Bildiğiniz gibi Osmanlı'da bir "meydan" kültürü vardı. Ancak İstanbul'daki kentleşme nedeniyle maalesef bugün artık böyle bir kültürden bahsedemiyoruz. İstanbul'da, Ramazan gibi özel zamanlarda, insanların bir araya gelip eğlenebileceği, kentsel açık alanlar çok kısıtlı. Topkapı Şehir Parkı bu ihtiyaca cevap verebilecek mi?
Elbette. Tarihi dokuya komşu, 340 dönümlük bir alan. Bu nedenle İstanbul için çok önemli bir kazanımdır. İstanbul tarihinin en önemli olayına şahitlik etmiş. İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet buradaki kapıdan şehre girmiştir. Merkezefendi, surlar, Takkeci İbrahim Ağa Cami, bölgedeki tarihi eserler. Diğer taraftan eski otogar nostaljisinin yaşandığı bir alan. Gelen insanlar bu ambiyansta çok güzel saatler geçirecekler.