İftar çadırları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ramazan'da her yerde iftar çadırı kuruluyor. Bunlar sosyal açıdan iyi bir amca hizmet ediyor evet… Ama çadırlar kentin içinde konumlandırılırken, uygun yeri bulmak adına ne kadar çalışma yapılıyor?
Bunların da meydanlarda olması kaçınılmaz. Düşünün, insanlar iş yerlerinden çıkıyor ve belirli noktalardaki iftar çadırlarında oruçlarını bozuyorlar. Yani iftar çadırlarının da insanların kolayca ulaşabileceği, merkezi noktalarda olması bir zorunluluk. Dolayısıyla yer seçimi, her ne kadar sıkışıklığa neden olsa da, mantıklı. Bir de Türk milleti olarak bizim toplu hareket etmeyle ilgili bazı sorunlarımız var. Büyük organizasyonlarda bazı şeyleri eksik bırakabiliyor ve göz ardı edebiliyoruz. Bu da bir takım olumsuz sonuçlar doğuruyor. İftar çadırları şu açıdan önemli; inançları gereği oruç tutan insanlar var. Yöneticiler de, evrensel bir insan hakkı olan inanç gereği ibadetini yapan insanlara kolaylık sağlamak durumunda. Ama günümüz şartlarında bir de mesai saatleri denilen bir şey var. Bazı senelerde iftar saati öyle bir zamana denk geliyor ki bütün insanlar yollarda oluyor. İstanbul nüfusunun büyük kısmı çalışan insanlardan oluşuyor ve bu insanların bir şekilde oruçlarını bozmaları gerekiyor. Belediyeler de ("reklam kokan hareketler" içine girip, kendi adlarını yukarıda büyük yazacak şekilde) insanları bir araya toplayacak iftar çadırları kuruyorlar. Yine bir takım organizasyon bozuklukları yaşansa da, sosyal açıdan bu çadırların fayda sağladığını düşünüyorum.
İftar çadırlarını sosyalleşme aracı olarak değerlendirirsek neler söylersiniz?
Kent yaşamı hepimizi anti-sosyal hale getirdi. Bir sürü insanın, apartmana giriyorum ve apartmanımda kimseyi tanımıyorum dediğini biliyorum. Kimseye selam vermeyen, sabah suratı asık, akşam yorgun argın işten dönen insanların olduğu bir toplumda, belli saatlerde birileri bir araya gelip, iki kaşık bir şey yerken karşısındakiyle sohbet ediyorsa, bu bence olumlu bir gelişmedir. Ramazan eğlencelerinin amacı da insanları sosyalleştirmek ve bir araya getirip kaynaştırmaktır. En azından Ramazan ayında insanlar, sıkışık köşelerde de olsa bir araya gelip eğleniyor, yemek yiyor. Bence bunun dışında da insanları bir araya getirecek farklı organizasyonların yapılması gerekiyor. Örneğin konserler… Mesela Kadıköy Belediyesi bunu sık sık yapıyor. Bu tip insan odaklı organizasyonların sadece bir aya sıkıştırılmaması gerekiyor.
Belediyeler bu çalışmaları yaparken profesyonellerin görüşlerini de alıyorlar mı?
Bu da bir kültür meselesi. Bizim politikacılarımız her şeyi herkesten çok iyi biliyor. Hele belediye başkanı ya da yardımcısı olarak ikinci dönemini geçiriyorsa her işin "daniskası" oluyor. Her şeyi bildikleri için de kimseye bir şey danışmıyorlar ve kendi bildiklerini yapıyorlar.
Bu tarz organizasyonların belediyeler tarafından değil de özel organizasyon şirketleri tarafından yapılması doğru olur mu?
Birebir insana hizmet eden bir kuruluş olarak, bu tarz işleri belediyelerin yapması bence en doğrusu. Belediyeler kendi içlerinde bu organizasyonu yapacak şekilde, profesyonel insanlara ve sosyal bilimcilere de danışarak bir takım önlemler alırlarsa belki daha güzel organizasyonlar olur.
Sizin her yıl takip ettiğiniz bir Ramazan etkinliği var mı?
Aslında yok. Ben Üsküdar'da oturuyorum. Üsküdar Meydanı'nda yapılan etkinliklere zaman zaman gidiyorum ailemle. Kitap reyonlarını falan geziyoruz. Bunun dışında çok fazla bir etkinlik görmedim. Bir kere Üsküdar'da iftar çadırı yerine iftar gemisi yapıldı. Bir arabalı vapur buna göre düzenlenmişti. Mekan olarak da denizin üzerine taşmıştı ve sıkışıklık olmamıştı. Oldukça orijinal bir fikirdi. Bir de etkinlik alanında kitap reyonlarının olması kültür sanat adına güzel. Bunlar dışında bu etkinliklerle ilgili çok fazla bir şey gördüğümü söyleyemem.