Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ile Sultanahmet Etkinlikleri Üzerine

04 Eylül 2008

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, ilçe belediyesi olarak geleneksel Sultanahmet Meydanı etkinliklerini nasıl planladıklarını anlattı.

Eminönü Belediyesi olarak bu yıl Ramazan ayı için hangi etkinlikleri düzenleme kararı aldınız?

Sultanahmet Ramazan Şenlikleri, 1 Eylül Pazartesi akşamı teravih namazı sonrasında, Firuzağa Camii yanındaki amfitiyatroda başlayacak. Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Ramazan eğlenceleri kültür-sanat ağırlıklı olacak. Her gün iftar sonrası çocuklar için Karagöz-Hacivat, kukla gösterisi, ortaoyunu ve Nasrettin Hoca tiplemelerinin yer aldığı eğlenceler düzenlenecek. Teravih sonrası programında Türk Tasavvuf Musikisi ağırlıklı konserler ve ülkenin önde gelen isimlerinin sohbet programları olacak. Ramazan etkinlikleri için bu yıl da Sultanahmet'te geleneksel çarşı kurulacak. Toplam 80 dükkanın yer aldığı çarşıda, Türk mutfağından örnekler, hediyelik eşya satıcıları, geleneksel el sanatlarına yer verilecek. Ayrıca meydanda Ramazan nostaljisini yaşatacak macuncular, pamuk şekerciler, kestaneciler, mısırcılar gibi seyyar satıcılar da bulunacak.

 

Bu etkinlikler kentin hangi noktalarında gerçekleştirilecek?

Bu yıl 13'üncüsü yapılan Sultanahmet Ramazan Etkinlikleri, ülkemizde en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen Ramazan etkinliği olarak önemli bir yere sahip. Bu yıl etkinlikler, Firuz Ağa Camii yanındaki anfitiyatroda yapılıyor. Kültürel programlarımız, Ramazan'ın içeriğine uygun, tarihi meydanın estetik değeriyle örtüşen bir yapıda. Sultanahmet Ramazan Etkinlikleri, ülkemizin en eski ve geleneksel Ramazan programı. Her yıl sadece İstanbul'dan ve Anadolu'dan değil yurtdışından da ziyaretçiler geliyor. Hafta içi günlük 60-80 bin dolayında olan ziyaretçi sayısı, hafta sonları 100 bini buluyor. Etkinlikler kapsamında çeşitli konserler, çocuk oyunları, gölge oyunları, animasyonlar ve değişik eğlenceler ile geleneksel çarşı yer alıyor.

 

Açık hava etkinliklerini düzenlerken neleri amaçlıyorsunuz?

Eminönü ve Sultanahmet, diğer ilçe ve semtlerimizle kıyaslanamayacak bir farklılıkla Ramazanı yaşıyor. Her gün binlerce Müslüman'ın ibadetini gerçekleştirdiği Sultanahmet Camii, yine binlerce insanın ziyaret etmek için İstanbul'un ve Türkiye'nin dört bir yanından geldiği Kutsal Emanetlerin de bulunduğu Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii, Ayasofya ve daha pek çok mekân Ramazan ayı içerisinde dolup taşıyor. Ramazan ayında bir yandan en güzel etkinlikleri yapmaya çalışırken, diğer yandan da bu yoğunluğu ortak bir noktada buluşturarak, 7'sindeki bir çocuğumuzla 70'indeki bir vatandaşımıza Ramazan ayını en güzel nasıl yaşatabiliriz düşüncesinden yola çıkıyoruz. Bu sebeple Ramazan etkinlikleri içinde değerlerimizi yansıtan unsurlarla, çocukluğumuzun gölge oyunları, ortaoyunu, uzun bacak gösterisi gibi eğlenceleri, teravih sonrası tasavvuf ağırlıklı müzik dinletileri ile sunmaktayız.

 

 

Bu etkinliklerden nasıl bir kamusal fayda sağlanıyor?

Sultanahmet Ramazan Etkinlikleri, Eminönü Belediyesi'nin bütçesinden herhangi bir ödenek ayrılmadan gerçekleştiriliyor. Meydan düzenlemesi, etkinlik sahnesinin yapılması, kültür programlarının gerçekleştirilmesi tamamen geleneksel çarşının kiralanmasından ve sponsorlardan alınacak ücretlerle sağlanıyor. Etkinlikleri hafta içi 60-80 bin arasında ziyaretçi takip ediyor. Emniyet Müdürlüğü'nün kurduğu seyyar karakolun, meydana giriş çıkış yapan insan sayısına göre tespit ettiği bu rakam, hafta sonu yani Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 80-100 bin ziyaretçiye kadar çıkıyor. Sultanahmet'e Türkiye'nin dört bir yanından hatta Avrupa'dan bile ziyaretçiler geliyor. Ramazan coşkusun yaşandığı en önemli meydanda, akşamları 50 temizlik görevlisi, 15 zabıta, 15 güvenlik görevlisi görev yapacak. Ramazan boyunca Sultanahmet bölgesinde otopark, trafik ve temizlik tedbirleri de artırılacak. Sultanahmet'e otomobille gelecek konuklar için yeni otopark alanları belirlenecek. Ayrıca Ramazan boyunca Sultanahmet'e otobüs ve tramvay seferleri de artırılacak.

 

İlçenin hangi noktalarında iftar çadırı kurulacak?

Eminönü Belediyesi olarak Yeni Camii önünde 3 bin 500 kişilik iftar çadırı kuruyoruz. Çadırda her gün bir hayırsever iftar yemeği veriyor.

 

İftar çadırlarının kurulacağı alanı belirlerken hangi kriterleri göz önüne alıyorsunuz?

İftar çadırının kurulacağı alanı belirlerken insan yoğunluğunun en fazla olduğu bölgeleri dikkate alıyoruz. Mümkün olduğunca fazla kişinin faydalanabilmesi için akşam geçişlerin yoğun olduğu yerleri tercih ediyoruz. Yeni Camii'nin bulunduğu alan gerek vapur iskelelerine yakın, gerekse iş çıkışı trafiğin transit noktalarından biri. 3 bin 500 kişilik bir çadır olmasına rağmen, gün içindeki değişimlerle iftarını açan vatandaşların sayısı oldukça fazla oluyor.


Feshane Etkinlikleri Kente Yayılıyor
Bayrampaşa Cezaevi Etkinlik Alanı Oldu
Tarihi Meydanda Açıkhava Şenlikleri
Şehir Plancısı Gözüyle Kent ve Ramazan
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :