Meyvehane, Sebze Sepeti Projesinin Devamı, 'Şehir Bahçeciliği'ni Getiriyor
22 Mart 2012
Balat civarında adı gibi taptaze bir gelişme olan "Sebze Sepeti projesi, gönüllüleri ve mahalleliyle gelişerek "Meyvehane" projesine evrildi ve bahçe şehirciliği (Urban Gardening) süreci başladı!
Fener-Balat halkı, öncelikle Mavi Kalem Derneği gönüllüleri tarafından geliştirilen "Sebze Sepeti" projesi ile balkonunda, pencere önünde, mümkün olan her yerde kendi yiyeceklerini yetiştirmeye teşvik edildi. Filizler, tohumlar dağıtıldı, projeyi anlatan seyyar bir araba tasarlandı ve kapı kapı dolaşıldı. Bu süreç, mahallelinin bir amaç doğrultusunda bir araya getirilerek semtine olan duyarlığını arttırmak adına oldukça önemli duruyor.
Ardından Sebze Sepeti projesi gelişti ve Yeryüzü Derneği'nin de katılımıyla çoğalan gönüllüler, "Meyvehane" projesini ortaya koydu. Ve yine mahalleliyle, bu kez semtin boş ve atıl kalmış alanlarına kurulacak bahçelere karar verildi ve uygun olan her alana dikilecek meyve sebze fidanları semtte, hatta semt sınırlarının dışında duyulmaya başladı. Başta çocuklar olmak üzere mahallelinin sorumluluğunda bulunan fidanlar, bir yandan yaşam alanlarına olan özenin artmasını sağlayacak nitelikte olup, diğer yandan da doğal ürün yetiştiriciliği ve doğa kültürünün şehir içinde bir parça da olsa deneyimlenmesini olanaklı kılmakta.
Balat'ın sahip olduğu nüfus, kırsal alandan kente göçle gelip yerleşmiş ve artık buranın yerlisi sayılan bir nüfus. Bu noktada Mavi Kalem Derneği'nin proje ile ilgili bilgilendirmesinden bir parça sunmak doğru olur:
"İstanbul hızla büyüyor. Türkiye'nin kırsal bölgelerindeki köyler boşalıyor ve milyonlarca köylü kente göç ediyor. Bu nedenle geleneksel tarım bilgisi de hızla unutuluyor. İstanbul'un açık alanları, her geçen gün daha da çok sayıda yol, otopark ve yapıyla doluyor. Bu iki sorunla mücadele edebilmek için kente tarım getirilmek zorunda."
Kentsel tarımdan kasıt –bu projede görüldüğü gibi- aslında şehir bahçeciliği… Ve dünyanın diğer kentlerindeki örneklerine bakıldığında, bahsedilen sorunların karşısından hem sosyo-ekonomik hem de fiziksel yapıya son derece olumlu etkileri olan bir sürece sahip.
Balat'ın geçirdiği soylulaştırma sürecinin ardından mahallede sosyal entegrasyonu, mahallenin ortak kullanım alanlarına karşı özeni ve duyarlığı arttırmak adına gerçekleştirilen çalışmalar, özellikle semtte bulunan dernekler ve gönüllüler tarafından sürdürülüyor.
Projenin hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Projenin Facebook sayfasına ve resimlerine ulaşmak için tıklayınız.
Projeyi desteklemek için ise Projemefon'u ziyaret edebilirsiniz.
2007'den Bugüne: İstanbul'a Özgür, Özgün ve Sivil Müdahaleler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın