...veya orijinal adıyla El-Arafa. Baştan söyleyeyim, burası mezarlıklarda yaşayan insanları şehri, hatta sonuna doğru okuyacağınız gibi buralarda kentsel tarım, mikro bahçeler ölçeğinde uygulanmış bile… Yani illegal yaşamlarla yeşermeye çalışan mezarlıklar bölgesi...
Yoldan Ölüler Şehri'ne bakış...
Şehrin önemli ana güzergahlarından biri olan Salah Salim caddesinin ikiye böldüğü bölgesi mezarlıklarda yaşayan insanlarla dolu… Ölüler Şehri diye anılmasının sebebi de bu yüzden. Ölüm ve yaşamın biraradalığını, mezarlar bölgesinin bir yaşam alanına dönüşmüş olduğunu duyduğumuz an arkadaşlarımla birlikte yola çıktık.
Ölüler Şehri'nin, bölgedeki kötü yaşam koşullarından kaynaklanan hijyen sorunları ve illegal işgücü yapısı nedeniyle, Kahire yönetiminin de arzusuna paralel olarak, anayol boyunca devam eden duvarın ardında kalan, kentten saklanan ve gelene geçene istemediği sürece kendinden haber etmeyen bir konumlanışı var.
Neredeyse 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Ölüler Şehri'nde yaşayanların sayısı tam olarak bilinmese de tahminler 200.000 kadar olduğu yönünde... Zamanında bir milyonu geçen bu rakamdaki düşüşün nedeni ise, son yıllarda bölgede süregelen sağlıklaştırma ve kalkındırma çalışmaları… Mezarlarla iç içe geçmiş yaşam alanları enformel uğraşları da içinde barındırdığından hijyenik açıdan tehlike teşkil eden yaşam alanlarından kurtulmak isteniyor.
Sonraki sayfada: "Liveinslums" ve mikro bahçecilik girişimleri