"Projelerimizin büyük çoğunluğu çalışma mekanları üzerine"

24 Mayıs 2019

Mimari yarışmalar hakkında neler düşünüyorsunuz?

ÖK: Yarışmalar her zaman olmalıdır çünkü rekabet iyidir ve sonunda iyi ürünler ortaya çıkartır. Tatlı rekabet, çıtayı her geçen gün bir üste koymanıza vesile olur ve her katılımcı bir sonraki projede neyi daha iyi yapabilirim diyebilir, hedefini büyütür. Genç meslektaşlarımız, kendilerini ifade şansı elde ederler. Grup çalışmasını teşvik eder, başarı odaklı çalışmalardır. Kamu elinden olan ve Türkiye ölçeğinde açılan ulusal yarışmalar için söyleyemeyebiliriz belki ama özel sektör elinden, şirketler özelinde davet usulü açılan tasarım yarışmalarında, her katılımcıya, katılım ve emekleri için bir teşekkür ödemesinin mutlaka yapılması gerektiği düşüncesindeyim. 

AAK: Aslında konuya sadece proje yarışması olarak bakmamak gerekli, bir ürün olarak da siz eğer bir ürün tasarımı yarışması açıyorsanız, o yarışmanın sonucunda kazananın ortaya koyduğu o ürün tasarımı acaba gerçek hayatta gerçekten ürüne dönüşüyor mu, pazara yönlenebiliyor mu, satılıyor mu, yurt dışında da pazarlanabiliyor mu? Bu birbirini tetikleyen bir zincir. Kısacası, sadece yarışma açmış olmak için yarışma yapılmamalı, hedef baştan belirlenip sonuca doğru gidilmeli, kazananın ürünü kağıt üzerinde kalmamalı, sonuna kadar ilerlenmeli.

Turkcell Platinum Lounge

Ofis iç mekân tasarımı dışında başka hangi tipolojilerde işler üretiyorsunuz?

ÖK: İlk sorularınız içinde yanıt verdiğimiz, kurumsal ofis proje çalışmaları içine girişimizde kırılma noktası olan 2008 yılı sonrasında, ağırlıklı olarak gelen talep doğrultusunda çalışma mekânları tasarlamaya devam ettik. Bunların yanında, kurumsal müşteri deneyimleme merkezleri, davet alanları, sergileme salonları, müze alanları, dijital sergileme mekanları, lab-ofisler, klinikler, spor merkezleri tasarladık. Türkmenistan'da 45.000 metrekare kapalı alana sahip, içinde büyük bir performans salonunun, farklı ölçekte konferans ve toplantı salonlarının, devlet başkanları düzeyinde çalışma ofisleri ve konaklama birimlerinin, ağırlama mekanlarının ve bir de meslek yüksek okulunun yer aldığı büyük bir kongre merkezi tasarladık. 

PMSA Toplantı Odası

Ageless Klinik

Ulusal mimari proje yarışmalarına da katılarak, mimar kimliğimizi de bir yandan devam ettirmeye çalıştık. Ama günün sonunda projelerimizi yüzdeye ve metrekareye vurduğunuzda, büyük çoğunluğu çalışma mekanları üzerine gerçekleşti diyebiliriz. 

PMSA Kağıthane Ofisi

Aslında bir de kurumsal kimliğin mekânlara yansıtılması konusu var. 

AAK: Bununla ilgili en iyi örneklerimizden biri, Kibar Holding’e bağlı İspak Ambalaj Genel Müdürlük Binası çalışmamızdır.

Yaptığımız dönemde genel müdürü bir kadın yönetici olan projemizde, istekleri doğrultusunda “esneklik” ve “renklilik” projede özellikle vurgulandı. Her köşesi, farklı bir bakış açısı ve renklilikte tasarladığımız bu proje, en keyif alarak çalıştığımız projelerden biridir diyebilirim. 

ÖK: İspak, Avrupa’nın en büyük kapalı esnek ambalaj fabrikası yatırımı olup, bizim hem mimari, hem de iç mimari tasarımını gerçekleştirdiğimiz idari bina, bu önemli projenin kalbiydi diyebilirim. Tümü, endüstri 4.0 temelinde yapılmış bir yatırımdı. 

İspak Ambalaj Genel Müdürlük Binası


mimaristudio Kurucu Ortakları ile
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :