“Sektörel toplantılarımızın devamını özellikle sanayiciler istedi”

13 Temmuz 2012



Sektörel toplantılarınız için buluşma başlıkları nasıl belirlendi?


Bülent Zorlu: Bunu konuyu epey bir düşündük, taşındık. Biliyorsunuz, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nin organizasyonunda bulunuyoruz. Orada belli sektörler segmente edilmişti, bunları yeniden değerlendirdik. Kendi envanterlerimiz üzerinden de tasarımcıların hangi sektörler ile çalıştıkları veya hangi sektörlerin buna ihtiyaç duyduğunu belirlemeye çalıştık.




Toplantılardan şu ana kadar herhangi bir somut çıktı, kesinleşen işbirliği elde edildi mi?


Gamze Güven: Her toplantı aralıksız olarak yaklaşık 3,5 saat sürüyor ve sonrasında küçük bir kokteylimiz oluyor. 20 sanayici ile, o sektörde çalışan ya da çalışmayı hedefleyen 20 tasarımcıyı bir araya getiriyoruz. Toplantılarda sektörün sorunlarını tartışıp, nasıl işbirlikleri ile ihracatta katma değeri daha yüksek ve sektörü geliştirebilecek ürünler ortaya koyulabilir diye konuşuyoruz. Tehditler nasıl fırsata dönüştürülebilir üzerine kafa yoruluyor ve burada bir takım check-list'ler ortaya çıkıyor. Tüm bu toplantı notlarını ve iletişim bilgilerini, katılımcılar ile akabinde paylaşıyoruz. İşte bu ortamda tanışan, iş bağlantısı kuran tasarımcı ve iş adamları elbette oluyor. Ama eklemeliyim ki biz bunu bir başlangıç olarak görüyoruz. Özellikle sanayiciler bu organizasyonun devamını istediler. Biz de tabi ki sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz.




Ajansta sürdürdüğünüz eğitimlerin içerikleri neler?

Gamze Güven: İlk eğitimimizi Haziran ayında gerçekleştirdik. Başlığı, "Pazarlık yapmayı biliyor musunuz?" idi. Tasarımcılara yönelik müşteriler ile müzakere tekniklerini öğreten bir eğitim oldu. Eğitimi veren Ayşe Mine Teoman bu konuda oldukça deneyimli… İşletme mezunu; uzun yıllar reklam ajanslarında yönetici pozisyonunda çalıştıktan sonra yüksek lisansını endüstriyel tasarım alanında yaptı. Profesyonel tasarımcılara danışmanlık yapıyor.




Tasarımcılar pazarlık konusunda kötü bir üne mi sahiptirler?

Gamze Güven: Açıkçası eksiğimiz var bu konuda. (gülüyor) Reklam dünyasını görünce, onların bu işleri çok daha iyi bildiğini görüyorsunuz.

Bülent Zorlu: Biz mimarlara biraz daha yakınız, işin ticaret kısmındansa yaratıcı kısmıyla ilgilenmeyi daha çok tercih ediyoruz. Ama işin prosedürsel kısmı da önemli ve elbette onu da yapıyor, başarabiliyor olmak lazım… Biz de tasarımcılar için bu gibi eksiklerini kapatmalarına yönelik eğitimler düzenliyor olacağız. Mesela bundan sonraki eğitimimiz, tasarım tescili yaptırmak veya yaptırmamak üzerine… Belki bir sonraki de, bir muhasebeci ile maliyet muhasebesinin detayları üzerine olabilir. Özellikle genç nesil tasarımcıların bu gibi konularda çok bilgisi yok veya yanında tanıştığı kişilerin standartlarına alışmış durumda.

Bu gibi eğitimlerin bir güzel yanı da şu: Tasarımcılar bir araya geldiklerinde, neyi nasıl yaptıklarını kendi arkadaşlarına anlatabiliyorlar ve ortam, kaynaşma ve birbirini anlama ortamına dönüşüyor. Bir anlamda tasarımcıların birlikte daha iyi şeyler yapmasını sağlamış oluyoruz.


Gamze Güven ve Bülent Zorlu ile...
Burçak Madran ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :