“Türk tasarımı denilince insanların aklına bir imge gelmesini hedefliyoruz”

13 Temmuz 2012

Sanal müze için arşiv ve koleksiyon çalışmalarını yaparken Türkiye tasarımını farklı kılan nüveleri daha net fark edebildiğinizi, kendinizi daha yakından tanıdığınızı söylediniz. Projenizin mottosu olan "Batı kadar akılcı, Doğu kadar duygusal" sloganını da bu farklılık ve farkındalığın bir sonucu mu oldu?

Gamze Güven: Mutlaka etkilemiştir… Biz ETSM'yi bir yandan hazırlarken, Türk tasarımını uluslararası pazara tanıtmak adına en önemli etkinliklerden olan Milano'daki Zona Tortona Tasarım Haftası'na katıldık. Zona Tortona katılımımız için ise bir tanıtım filmi hazırlattık. Bu 8 dakikalık filmde, uluslararası ve ulusal ödül kazanmış farklı sektörlerden ürünleri gösterdik, ETMK ve ETTA'yı tarifledik. Uluslararası pazardan müşteri çekmek üzere, farklılıklarımızı betimledik. Nedir farkımız? Hızlı iş yaparız, kaliteli iş yaparız; burada üretim var, hızlı prototip imkanı var; 5000 yıllık bir tarihimiz var, kültürel anlamda zengin bir mirasımız var. Kısacası yaratıcıyız dedik. Sonra da bu mottoyu söyledik: Batı kadar akılcı, Doğu kadar duygusal… Çünkü hem ETSM sürecinde hem de geçmiş yurtdışı deneyimlerimizde bunu algıladık: Doğu bizi Batılı, Batı ise Doğulu görüyor. Bir yandan Batı pazarlarının dinamiklerini çok iyi anlıyorsunuz, dolayısıyla Uzakdoğu'ya ‘Batılı tasarım' yapabilecek formasyondasınız. Diğer yandan Doğu'nun duygusal, heyecanlı ve form anlamında kıvrımlı ve dinamik yapısına sahibiz. İki taraf bizi böyle algılayınca, bunu da mottomuzda kullanmak istedik.



Bülent Zorlu:
Milano bu anlamda ilginçti. Biz orada, ‘Taste of İstanbul' sergisi içerisinde bulunduk. Bu sergi, İstanbul'dan 20 tasarımcının neredeyse imece usulü ile bir araya gelerek Milano'ya gitmesi ile oluştu. İlginçti, çünkü Rio'nun hemen yanındaydık ve onlar da bizimkine benzer bir şey yapmışlardı.

Gamze Güven: Şehirlerin markalaşma ve tasarım ile farklılaşma savaşı gibiydi. (gülüyor)

Bülent Zorlu: Biz de insanların İstanbul'u merak ettiklerini gördük. 40 bin kişi ziyaret etti, düşünsenize! Asla böylesi bir akına uğramayı beklemiyorduk. Üstelik gelenler, daha da fazlasını öğrenmek ister hale geldiler. Tam olarak da bu yüzden ETSM'nin, ETTA'nın yapmaya çalıştıkları önem kazanıyor. Yakın zamanda ETSM'nin İngilizce versiyonunu da yayına alacağız ve Türkiye endüstriyel tasarımının görünürlüğüne bir katkı daha koyacağız.

Gamze Güven: Bir aşamamız daha var: Belirlediğimiz 30 kadar ülkenin ticaret ateşelikleri ile yazışarak aslında Hollandalıların, İtalyanların burada yapmaya çalıştıklarını yavaş yavaş öğrenerek, yurtdışında Türk tasarımının tanıtımı girişimlerimizi sürdüreceğiz.


Gamze Güven ve Bülent Zorlu ile...
Burçak Madran ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :