Sokak Bizim Derneği, Sokakları Geri Çağırıyor

22 Mart 2012

Derneğin başlıca diğer faaliyetleri;
"Aklımdaki Ada" Etkinlikleri



İstanbul'da otomobilsiz bir şehir modelini sunan Adalar'daki ulaşımın geleceğini sorgulamak, Adalıların kendi gözünden "Ada"yı nasıl tanımladıklarını öğrenmek ve bu alanların tüm İstanbul için nasıl örnek bir model oluşturabileceğini tartışmak üzere gerçekleştirilen "Aklımdaki Ada" etkinlikleri, Adalar Müzesi ile ortaklaşa düzenleniyor. Etkinlik, Ekim 2010 ve Temmuz 2011 tarihlerinde olmak üzere iki kez Büyükada'da organize edildi. Etkinliklerin ilkinde amaç, Adalıların bilişsel haritalarını okumak, onların gözünden adanın bugününü ve İstanbul ile ilişkisini anlamaktı. İkinci etkinlikte ise, önceki buluşmada adalıların anılarından dökülen yerleri bisikletle dolanmak üzere bir gezi güzergahı oluşturuldu. Yıllar içinde adada değişen ulaşım ve yerleşim sürecinin görünen etkilerine bakış atıldı.



Yel Değirmeni Canlandırma Projesi'nde Etkin Kamusal Mekan Çalıştayı

Kadıköy'de bulunan Yeldeğirmeni Canlandırma Projesi, yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen ve ender rastlanan iyi bir örnek… Süreç; Marshall desteğinde, ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde devam ediyor.



Konumu itibariyle ticari yapıların, eğlence mekanlarının ve ana caddelerin arasında kalan mahalle, tarihi yapılardan oluşan dar sokakları barındırıyor. Mahalleli ise çoğunlukla buranın yerlisi… Sokak Bizim Derneği ise, mahallede etkin kamusal mekanlar oluşturulmasının projenin amaçlarından biri olması nedeniyle bu süreçte destek sağladı. Araç yoğunluğundan ve mahallenin her noktasının otopark şeklinde kullanılmasından olumsuz etkilenen ve –başta çocuklar olmak üzere- kamusal alana duyduğu ihtiyacı giderek artan mahalleli ile bir bilişsel haritalama çalıştayı gerçekleştirildi. Hangi sokak, hangi ara, hangi mekan onlar için ne anlamlar ifade etmekteydi? "Mahallenin neresinde neye ihtiyaç var?", "Sokağın etkin kullanımı için çözülmesi gereken problemler nedir?", "Hangi atıl mekan, ne şekilde değerlendirmelidir?" gibi sorular üreten çalıştay, mahalleli tarafından ortaya konulan öneriler üzerinden işte bu sorulara yanıt aranmasını sağladı.



Sokak Bizim Derneği'nin etkinlik ve proje ile ilgili detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Derneğin güncel duyurularını takip etmek istiyorsanız, Facebook sayfasını beğenebilirsiniz.

Yeldeğirmeni Canlandırma Projesi hakkında detaylı bilgiye ise buradan ulaşılabilir.


2007'den Bugüne: İstanbul'a Özgür, Özgün ve Sivil Müdahaleler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :