VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin ikinci ayağı olan Turizm ve Rekreasyon Yapıları'nın başvuru süreci 31 Mayıs 2012 itibariyle sona ermişti. Bu yeni sürece dair bilgi alabilir miyiz öncelikle?
Arzu Uludağ Elazığ: Birinci serginin ortalarına doğru, yeni konu başlığımız ne olsun, kimlerle irtibata geçelim, daha çok başvuruyu nasıl sağlayalım diye düşünmeye başlamıştık.
Bu konuda çok fazla tecrübemiz yok. Yeşim Hanım'la irtibata geçip, TSMD'nin benzer projelerine kaç kişinin başvurduğunu öğrenince, oldukça iyi bir sayı yakaladığımızı gördük. İlk projede 200'e yakın başvuru olmuştu. İkincisinde bu sayıyı artırmak için hem genel medya aracılığıyla çağrıda bulunduk, hem de mimarlık yayınları ve -konu itibariyle- turizm yayınları üzerinden başvuru duyurusunu yaydık.
Ayrıca projenin internet sitesi ile VitrA ve TSMD'nin kendi sitelerinde de duyuruya yer verdik. TSMD'nin network'ü burada önemli bir kaynak oluşturuyor. Dernek, üyeleriyle doğrudan iletişim içerisinde duyuruyu ön plana çıkardı. Biz de VitrA olarak turizm ve rekreasyon yapılarına ait, kendi veritabanımızda tuttuğumuz sektörel bilgiden yola çıkarak tanıdığımız, bildiğimiz isimlerle irtibata geçerek bize geri dönmelerini istedik.
Yaptığınız başvuru duyurusunda yurtdışından da katılım olabileceğini belirtmiştiniz…
AUE: Tabi global bir duyuru yapma şansımız yok… Bu tür başvurular iki şekilde yapılabiliyor; ya mimarlar kendi yapılarını aday gösteriyor ya da kurumlar/işverenler projelerinin yer almasını istiyor. İlk kitapta böyle birkaç örneğe şahit oldum. Bir işveren, "benim binama neden yer vermediniz" dedi. Ben de başvuruda bulunulmadığını söyledim. Sonuçta herkese başvur diyecek zamanımız ve enerjimiz yok.
Projelerin sonradan dijital veritabanına eklenme şansı var mı?
Yeşim Hatırlı: Tabi, web sitemiz sürdürülebilir bir proje olarak sürekli eklemlenmeye açık. Kitapta yer almayan başvurular da zaten burada yer alıyor.
AUE: Orada zaman kısıtımız yok. Şu anda turizm yapılarına geçtik ama halen alışveriş merkezleriyle ilgili eklemelerde bulunulabilir. Projelerin bitmesi esas olduğundan, çok beğenmemize rağmen yer veremediğimiz yapılar var. Tamamlandıklarında bunları da sitemize eklemeyi çok istiyoruz. Tabi bunun için başvuruyu yapanın da biraz çaba gösterip bize gerekli bilgileri iletmesi lazım.
Ortak amacımız iyi bir seçki yapmak. Belli projelerin bu eşikte önemli bir simge niteliği taşıdığını düşünüyoruz ama bazen başvurmayabiliyorlar.
YH: Başvurmadığı halde, seçkide mutlaka yer almalı dediğimiz projelerin peşine düşüyoruz doğrusu…
"Amacımız anlatılmak istenene en yakın örnekleri seçmek; diğer projelerin değersiz olduğu sonucu çıkarılmamalı"
Nominasyon sistemine başvurmayı düşündünüz mü?
YH: Aslında kendi içimizde bir nominasyon oluyor. Ama nominatörlük sistemi başka bir şey... Böyle bir seçki için çok doğru bir model değil belki de… Web sitesinde tüm projelere yer veriyoruz ama sonuçta kitap bir seçki... İncelenen yapı tipolojisi çerçevesinde belli başlı temsiliyetleri olan yapılar seçiliyor. 200'ün üzerinde başvuru yapılıyor. Bunların içinde elbette nitelikli ve değerli projeler oluyor. Ama kitapta 60 - 70 projeye yer veriliyor. Hatta Turizm ve Rekreasyon Yapıları'nda bunu 50 projeyle sınırlandıracağız. Çünkü bu bir katalog değil, bir şeyler anlatmaya çalışan bir kitap. Bunu anlatmak için de bazı örneklemeler kullanılıyor. Seçilen projelerin nitelikli, değerli olduğu elbette söylenebilir. Ama bu, seçilmeyenleri değerli bulmamış olduğumuz anlamına gelmiyor. Seçici kurulun ve editörlerin anlatmak istediklerini en iyi örnekleyen projeler seçiliyor. Bazen üyelerimizden ya da çalışmalarını bizimle paylaşan diğer mimarlardan "benim projem neden seçilmedi" şeklinde tepkiler alıyoruz. Bu bir yarışma değil. ‘Edited' bir kitap hazırlandığı için söylenmek istenene dair örneklere yer veriliyor. Dolayısıyla seçilmeyen projelerin değersiz bulunduğu sonucu çıkarılmamalı…
AUE: Bu durumu ispatlayan en güzel örnek de şu; seçkiye 4-5 projeyle başvuran bir ofis, bunların içerisinde kendine göre en başarılı bulduğu projeyi, "bunun yer almasını tercih ederim" diye önceliklendirirken, biz, listenin en alt sırasındaki projeyi seçkiye dahil etme konusunda ısrar edebiliyoruz.
"Projeniz çok güzel. Şu sıralar üzerinde en çok konuşulan projeniz belki de bu ama daha az önceliklendirdiğiniz şu projeniz diğerlerinin yanında başka bir konuya dokunduğu, başka bir işlevi yerine getirdiği, başkaları tarafından hiç örneklenmediği ve yeni bir kulvar açtığı için seçkimizde ona yer vermek istiyoruz."
"Öyleyse hiç koymayın" diyenler oluyor ama durumun doğru anlaşıldığı noktada uzlaşma sağlanıyor.