Yeni Bir Hümanizm: 1958 Dünya Sergisi, Brüksel
01 Şubat 2013
Öte yandan ‘58 Brüksel Dünya Sergisi, bünyesinde gerçekleştirilen iki yapı/yapıt ile de anımsanmaya devam ediyor. Bunlardan ilkini, yapı hanesinde konumlanan ve bugün Brüksel'in nirengilerinden birini teşkil eden Atomium isimli heykelsi strüktür oluşturuyor. Turistlerin ilgi odağı olmanın ötesindeki işlevi tartışmalı olmakla birlikte, 1958 Expo'sunun yadigarı olarak Atomium'un, kentin küresel imgelerinden biri haline geldiğini unutmamak gerekiyor.
Grand Palais ve Atomium
Söz konusu unutulmaz ‘yapıt' ise, Le Corbusier tarafından projelendirilen Philips Pavyonu olarak karşımıza çıkıyor. Kompozitörlüğü Edgard Varèse tarafından üstlenilen "Poème Électronique" isimli işin, Le Corbusier imzalı hiperbolik parabolün iç mekanını "doldurduğu" bu disiplinler arası tasarım ürünü, sunduğu yenilikçi görsel-işitsel deneyim ile hafızalara kazınıyor.
Hollanda ve Philips pavyonu (vaziyet planı ve maket)
Ama belki hepsinden de önemlisi, 1958 Brüksel Dünya Sergisi, Dünya Savaşları'nın ardından esen iyimser ve ilerici dünya yaklaşımı rüzgarlarının, "atomik uzay çağı" gibi atıflarla betimlenmeye çalışılan 20. ve 21. yüzyıl tahayyüllerinin ve yüksek teknolojiye ilişkin kimi zaman öngörülü fakat çokça naif beklentilerin karakterize edeceği 20 yıllık bir sürecin başlangıcını temsil ediyor.
...devamı için ilerleyiniz >>>>>
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın