© Knute Berger
Dünya Sergileri tarihinin genişçe bir aralığını (ve elbette 1960-70 aralığını) karakterize eden "Uzay Çağı çılgınlığı"nın tepe noktası sayılabilecek 1962 Seattle Dünya Sergisi, Kuzey Amerika'da gerçekleştirilen öncül ve ardıllarının "finansal başarısızlık şeytanı"nın bacağını kıran etkinlik olarak belki de Amerika Birleşik Devletleri'nin özgül Expo tarihinde özel bir noktaya oturuyor.
© Knute Berger
1964 senesinde bu kez New York'ta gerçekleştirilecek olan Expo'da da karşımıza çıkan polyester esaslı ve neon renkli kıyafetli hostesler / UFO benzeri eliptik kütleler / ışık çakan ve tekinsiz uğultular çıkaran nesneler üçgeninin hükümranlığını ilan ettiği Seattle Dünya Sergisi'nin başarısı ise, bir yandan yükselen reklam sektörünün ve halkla ilişkilerin marifetinde, diğer yandan da serginin -pek de bilinmeden ayarlanan- zaman aralığında yatıyor.
Seattle Dünya Sergisi'nin reklamasyon maharetini, aşağıdaki isimlerle özetlemek mümkün gözüküyor. "Century 21" başlıklı Expo, sadece bir sene sonra suikasta kurban gidecek olan John F. Kennedy tarafından açılıyor. Sergiyi Walt Disney, İngiltere Prensi Philip ve İran Şahı ziyaret ediyorlar. Igor Stravinsky, etkinliğin açılışı için Seattle Filarmoni Orkestrası'nı yönetiyor. Elvis Presley, Count Basie, Benny Goodman ve Joan Baez sahne alıyorlar. Bill Gates ise fuarı henüz 6 yaşında bir çocuk olarak ziyaret ediyor.
© Washington State Archives
Komünizm fobisinin henüz sardığı ve Soğuk Savaş'ın ortasındaki Amerika Birleşik Devletleri'nde böylesi tantanalı ve büyük ölçekli bir etkinliğin, yayıldığı 6 ay süresince başarısını sürdürebilmesi ise, ilginç bir zamanlama tesadüfünde yatıyor. Nitekim fuar, tam da Küba Krizi'nin patlak verdiği 21 Ekim günü kapanıyor. Böylelikle temel motivasyonu "Seattle'ı dünya haritasında işaretleme"nin ötesinde, uzayı ve ayı fethetme konusunda Sovyetler Birliği ile -pek de tatlı olmayan- rekabet içerisindeki ABD'nin rüştünü ve ileri görüşlülüğünü ispatlama iddiasındaki Expo, politik bir açmazın gölgesinde kalmaktan kurtuluyor.
Fakat Soğuk Savaş'ın etkisi Seattle Dünya Sergisi'nde dolaylı olarak hissediliyor. İleri teknoloji fetişizminin emperyalizm ve aşırı-tüketim düsturları ile helmelendiği dönem Amerikası'nın panayırı olarak Seattle Expo; füzeler, savaş gemileri, uçaklar ve uzay araçlarının geçit töreni haline geliyor. Tam da bu noktada Boeing'in anavatanı olan Seattle'ın sergi yeri olarak seçilmesi anlamlı hala geliyor.
© Seattle Public Library
...devamı için ilerleyiniz >>>>>