İnsan ve Dünyası: 1967 Dünya Sergisi, Montreal

01 Şubat 2013

1967 yılında Montreal'de gerçekleştirilen Dünya Sergisi, 20. yüzyılın en başarılı Expo'su kabul edilir. Antoine de Saint-Exupéry'nin "Terre des Hommes" başlıklı eserinden esinlenilerek "Man and His World" (İnsan ve Dünyası) teması altında gerçekleştirilen etkinlik, esasen Kanada'nın "crème de la crème"ini bir araya getirmişe benzer…


  Buckminster Fuller, Biosphere

Kanada Ulusal Galerisi Direktörü Alan Jarvis, yazarlar Hugh MacLennan ile Gabrielle Roy, jeofizikçi J. Tuzo Wilson ve şehir plancısı Claude Robillard'ın –tam anlamıyla- kafaya kafaya vermesi sonucunda nüveleri ortaya konan Expo ‘67; "İnsan ve Toplum", "İnsan ve Sağlığı", "Kaşif olarak İnsan", "Yaratıcı olarak İnsan" gibi alt temalar altında kurgulanır ve geniş çaplı uluslararası bir etkinliğe dönüşür: Fuar, 569.500 ziyaretçi ile hala Expo'lar arası "tek gün" rekorunu elinde tutar.

Ancak 1967 Montreal Dünya Sergisi'nin başarısında, dünyanın ilgili dönemdeki en önemli mimarlık figürleri tarafından tasarlanan pavyonların da etkisinin olduğu söylenebilir. Afrika'dan Uzakdoğu'ya, Avrupa'dan Latin Amerika'ya son derece geniş bir coğrafyada ulusal katılım alan Expo ‘67, aynı zamanda ilgili coğrafyaların "marka mimar"larının da geçit törenine dönüşür.


  Moshe Safdie, Habitat 67

İsrail menşeli Kanadalı mimar Moshe Safdie, 1967 Dünya Sergisi için gerçekleştirdiği ve "Habitat 67" adını verdiği konsept toplu konut üretimi ile tipolojinin en çarpıcı örneklerinden birini verir. Günther Behnisch ile birlikte 1972 Yaz Olimpiyatları için Münih'te gerçekleştireceği stadyum kariyerinin zirvesini tanımlayacak olan ünlü inşaat mühendisi Frei Otto, Almanya Pavyonu ile yenilikçi mühendislik üretimlerinin işaretini verir. 


  Moshe Safdie, Habitat 67, panoramik

Avusturya Pavyonu, Münih'teki ikonik BMW Merkez Binası'nın mimarı Karl Schwanzer tarafından, İtalyan Pavyonu ise savaş sonrası İtalyası'nda komünist rejimin çetin karşıtlarından olan ünlü mimar Bruno Zevi tarafından projelendirilir. Ve Amerika Birleşik Devletleri, belki de serginin en unutulmaz parçasını ortaya koymak üzere Buckminster Fuller'ı görevlendirir. Fuller, "Montreal Biosphere" adı verilen ikonik jeodezik kubbelerinden biri ile sergidedir.


 Buckminster Fuller, Biosphere

 


1967 Montreal
1964 New York
1962 Seattle
1958 Brüksel
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :