İstanbul'un Çok Uluslu, Çok Renkli Dondurmacıları

Amber EROYAN / 07 Eylül 2010
Mimarın Göbeği, yaz bitimini de bahane ederek İstanbul'un sahil şeridini geziyor, oradan İstiklal Caddesi'ne çıkıyor ve şehrin, Türkiye'den İtalya'ya, oradan Avusturya'ya uzanan çeşitlilikteki dondurmalarını tadıyor.

Mimarın Göbeği, yaz bitimini de bahane ederek İstanbul'un sahil şeridini geziyor, oradan İstiklal Caddesi'ne çıkıyor ve şehrin, Türkiye'den İtalya'ya, oradan Avusturya'ya uzanan çeşitlilikteki dondurmalarını tadıyor. İrili ufaklı bu mekanların niteliklerine ve hikayelerine de bir bakış atarak...

 

Liji Roma Dondurma (Ortaköy) – Asırlık aile geleneğini sürdürüyor

Ortaköy'de Dereboyu Caddesi'nin hemen başında yer alan Liji Roma Dondurma'nın bugünkü sahibi Fuat Güner doğuştan dondurmacı diyebiliriz. Ailenin ilk dondurmacı dükkanı 1800'lü yıllarda Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da açılıyor. O dönemde sınırlar dolaşıma açık olduğundan pek çok Bulgar genci, çalışmak üzere Makedonya-İtalya sınırı üzerinden dondurma diyarı İtalya'ya geçiş yapıyor. Fuat Bey'in dedesi de bu gençler arasında ve seçimini dondurmacılıktan yana kullanıyor. Döndüğünde de Sofya'daki dondurma dükkanını açıyor.

Aile Türkiye'ye göç ettikten sonra 1962 yılında, Beşiktaş ve Kınalıada'da "Roma Dondurması" adlı iki şube açıyor. Kınalıada'daki şube 1974 yılında Fuat Bey'in amcasına devrolup "Ömer Usta" adını alırken, Beşiktaş'taki şube 1982'de Ortaköy'e taşınarak baba Kadri Güner tarafından aynı isimle işletilmeye devam ediyor.

Babasının ardından görevi devralan Fuat Güner, etrafta çok sayıda "Roma dondurması" türevi bulunduğundan, markalarını kişiselleştirmek üzere 2004 yılında orijinal isme "Liji" kelimesini ekliyor.

Bu uzun aile tarihçesinin ardından kuşaklardır süren dondurma geleneğinin bugünkü yansımasına bakacak olursak; İstanbul'da 4 mevsim dondurma bulunduran bir marka olarak yıllardır varlığını sürdürmeyi başaran Liji'nin tatmin edici bir kalite yakaladığını söyleyebiliriz. Mevsime göre taze meyvelerden üretim yapan Liji'de yaz mevsiminde 17 dondurma çeşidi bulunuyor. Çikolata, kaymak, karamel klasik üçlüsünün yanında meyvelilerden frambuaz, limon, karadut, muz, vişne yer alırken; damlasakızı, antepfıstığı ve tavukgöğsü de diğer özel aromalar arasında dikkat çekiyor. Fuat Güner'den aldığımız bilgiye göre bu sıralar damlasakızı, karadut ve limon olarak en çok tüketilenler arasında öne çıkıyor.

Üretimin dükkanın hemen üst katında yapıldığını belirten Güner, üretime kendinden başka kimsenin giremeyeceğini özellikle vurguluyor. Liji'nin çok geniş bir mekanı olmasa da, dondurmasını ayaküstü yemek istemeyenler için 3-4 masa bulunduğunu not düşmekte fayda var.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :