47 Yıllık Eski Yapının Muhafaza Mecburiyeti Olmadığına Göre...
03 Temmuz 2009
Büyük Termal Otel, Mustafa Kemal'in kısa süre sonra yitirilişi ile hüzünlü bir havaya bürünür. Büyük Önder'in odası, içerisinde bıraktığı eşyalarla birlikte korumaya alınır ve odanın kapısına "Atatürk Odası" yazılı pirinç bir levha koyulur. Ancak bir süre sonra Atatürk'ün buradaki yatak odası Dolmabahçe Sarayı'na taşınır.
Takip eden yıllarda Türkiye'nin en lüks ve en görkemli otellerinden biri olarak bellenen otel, zaman içinde kaçınılmaz olarak yıpranmaya ve eskimeye başlar. Denizcilik Bankası tarafından işletilen tesislerin Turizm Bankası'na devri ile de otel, 15 Haziran 1979'da kapatılır. Ardından 1 Ocak 1980 tarihinde tekrar işletilmeye başlanır. Bir süre sonra, Turizm Bankası Emanet Komisyonu Başkanlığı tarafından bakıma alınan otelde inşaat çalışmalarına başlanır; ancak kısa bir süre sonra bu inşaat da tekrar durdurulur. Yapının mevcut nitelikleri ve sağlamlığına dair gittikçe artan tartışmalar başlamıştır.
Turizm Bankası Genel Müdürlüğü, 2.7.1981 gün ve 8714 sayılı bir yazıyla Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'ne bir başvuru yapar. Bunun başvuru üzerine, banka ilgilileri ve üniversitenin iki öğretim görevlisinden oluşturulan bir grup, Termal Otel ile ilgili olarak değinilen sorunları ayrıntılı olarak incelemeye koyulur. Prof. Dr. Turhan Erdoğan ve Doç. Dr. Tuğrul Tankut imzasıyla hazırlanan "Yalova Termal Oteli'ndeki Korozyon Etkilerine İlişkin İnceleme Raporu"nda sonuç, şu şekilde belirtilir: "Yerinde yapılan inceleme sonunda, yapının yapı güvenliğine ilişkin oldukça önemli sorunları bulunduğu gözlenmiş, yaklaşım önerilerek seçim banka yetkililerinin onayına sunulmuştur."
Termal Otel'de yapılan tadilat ve onarım sırasında asma katta yüksek irtifalı kirişlerde çatlaklar, korozyon yüzünden ise kolonlarda hasarlar tespit edilmesi üzerine de, bu kez İTÜ tarafından yapılan çalışmalar ve hazırlanan raporlar ile bir önceki çalışmalar doğrultusunda, Turizm Bankası Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan takviye projeleri tekrar incelenir. 1982 tarihli "Termal Oteli Durum Tespit Raporu"nun sonucu, Faruk Kırtay'ın "Araplar Bizim Eve Ne Zaman Gelecek" isimli kitabında şöyle aktarılır:
"Onarım ve tadilat çalışmaları sırasında ortaya çıkmış olan taşıyıcı yapının kusurlu ve hatalı kısımlarının onarım ve takviyesi suretiyle yapının günümüz deprem şartlarına tam uygun hale getirilemeyeceği ve de yakın gelecekte yapının yenileme ihtiyacı nazara alındığında, mevcut yapının bu günden yıkılarak yenisinin yapılması durumunun, yatırım ekonomisi yönünden incelenmesinde fayda olduğu görüşündeyiz."
Aynı raporun altında, Turizm Bankası Genel Müdürü Cafer Canlı ile Genel Müdür Yardımcısı Murat Özgeç'in imzaladıkları iki maddede de "rantabilite açısından yeni bir otel binasının daha uygun olduğu, yapının muhafaza mecburiyeti olmadığına göre 47 yıllık eski yapının emniyet açısından sahip olduğu riziko da dikkate alındığında günümüz şartlarına uygun yeni bir tesisin inşa edilmesinin mühendislik açısından çok yönlü olarak daha doğru olacağı" belirtilir.
Maltepe Havagazı Fabrikası ve Elektrik Santrali (1929-2006)
Taksim Belediye Gazinosu (1938-1965)
Termal Büyük Otel (1938-1984)
Balıkesir Kervansaray Oteli (1956 - 2006)
TBMM Lojmanları (1984-2008)
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın