Halihazırda hangi projeler üzerine çalışıyorsunuz?
Esin Tercan: Acıbadem Üniversitesi'ni yapıyoruz. Bunun dışında Mardin Artuklu Üniversitesi'nin birkaç projesini üstlendik.
Ahmet Tercan: Şimdi iki yeni proje daha yapıyoruz orada: Sağlık birimleri ile Turizm Meslek Yüksek Okulu ve onun uygulama oteli…
Bu projeler nasıl elde edildi?
Ahmet Tercan: Davetli ihale usulüyle elde ettik. Ayrıca bazı projeleri Vakıflar aracılığı ile doğrudan üstleniyoruz.
Mardin gibi özgün bir dokuya sahip bir kente proje üretmek heyecan verici olmalı. Mardin Artuklu Üniversitesi için yaptığınız projelere baktığımda malzeme kullanımı, plan şeması ve detayları ile yerel dokuyla uyum içinde oldukları dikkatimi çekti.
Esin Tercan: Aslında bizi en çok etkileyen kültürel ve iklimsel veriler oldu.
Erdal Özyurt: Burada yine imajların kurbanı oluyoruz. Tam tersine biz oradaki yaşantıyı sürdürmeye çalışıyoruz. Derdimiz figürleri yeniden üretmek değil. Ama bir yandan oraya da sürüklendik…
Ahmet Tercan: Kültür ve iklim üzerinden tasarım yapınca aslında o imajlar kendiliğinden ortaya çıkıyor. Kütüphane projemiz Ulusal Mimarlık Ödülleri'nde ödül adayı oldu.
Mardin Artuklu Üniversitesi Kütüphane Binası / Mardin
Orada da avludaki havuz dikkatimi çekti mesela…
Ahmet Tercan: Evet, hem kültürel bir öğe hem de bir iklim öğesi. Kültürel anlamda bütün iç avlularda olan, Zinciriye ya da Kasımiye medreselerini gezdiğinizde iç mekanında rastladığınız bir su öğesi… Fakat bunun mikro-klima yaratan bir etkisi de var. İç mekanın gölgeli hali, dışa kapalı iç duvarlar, iç mekana açılan daha geniş pencereler, ışığın kontrollü şekilde iç mekana alınması; tüm bunlar iklim ve kültürün bir arada kullanıldığı çözümler.
Girişteki yukarı doğru çıkan rampa, projenin topografyayla uyumunu sağlayan, onu dikkate alan bir çözüm… Aynı zamanda da kültürel bir çözüm çünkü Mardin'de de böyle geçitler var. Dolayısıyla bunlar üzerinden farklı çözümlemeler de yapılabilir. Ama Erdal Hoca'nın söylediği gibi beklentinin oluşturduğu bir baskı da olmuyor değil.
Peki Mardin'deki projeleriniz şu anda ne aşamada?
Ahmet Tercan: Henüz ihale aşamasında.
Esin Tercan: Spor salonuna başlandı, diğerlerinin ihaleleri de 2013'te yapılacak.
Ahmet Tercan: Uşak Üniversitesi 1 Eylül Kampüsü'nde yaptığımız projelerde daha çok ilerlendi. Bir derslik projemiz tamamlandı. Bitmek üzere olan büyük bir spor salonu var. Laboratuar binası tamamlanıyor. Kütüphanenin inşaatı seneye bitecek.
Aslında orada en çok umutlu olduğumuz proje, çarşı projesi. Uşak Üniversitesi 1 Eylül Kampüsü'nün öğrenci merkezi ve çarşısını yapıyoruz. Ekolojik çözümler kullandığımız yeşil çatılı bir bölümü var. Doğal havalandırma, güneş panelleri, yüzey sularının toplanması ve yeniden değerlendirilmesi gibi çözümleri uyguladığımız bir proje…
Mardin'deki laboratuar projenizin de diğer kampüs yapılarından farklılaştığını görüyoruz.
Ahmet Tercan: Laboratuar gibi teknoloji çağrışımı olan bir konuda, işe, "geleneksel mimariye mutlaka referans verilmesi gerekir" gibi bir veriyle başladığınız zaman bir çelişki oluşuyor. Ama biz o ikisini çok çelişkili görmedik. Yani öyle bir gerilime girmeden binanın hemen önünde paslanmaz çelik su toplama tankları yaptık. O kontrast içeriye girdiğinizde de devam edecek. Mesela binanın taş yapısına rağmen bacalar paslanmaz çelik kaplanmayacak. Ayrıca binanın tamamı taş değil, sadece kampüsün sürekliliğini sağlayan arkad bölümü taş.
Erdal Özyurt: O arkad da zaten İTÜ tarafından yapılan planın genel konseptinde var.
Ahmet Tercan: Sürekliliği ve malzeme birliğini sağlıyor.
Erdal Özyurt: Kampüste gölge olsun, öğrenciler öğlen güneşinde yanmasın diye… Zaten birçok şey verili oluyor. Mardin'in geleneksel mimarisiyle, taşla ilişki kurulması isteniyor. Başka bir şansınız kalmıyor.
Ahmet Tercan: Bir uzlaşma yapıyoruz. Mimarlıkta çözüm dediğimiz şey aslında biraz da bu.
Erdal Özyurt: Orada da yine kamusallıkla ilgili birtakım sınırlar var. O sınırları esnetemediğimiz zaman öngördüğümüz bir binayı yapamayabiliyoruz.
Ahmet Tercan: Yapmak istediğimiz projelerden biri de Artuklu Üniversitesi'ne bağlı yüksek okul kampüsü. Merkez kampüsten bağımsız küçük bir kampüsü olan bir yüksek okul ve enstitü… Onu bütünüyle, vaziyet planıyla birlikte biz yapacağımız için birtakım olanakları baştan kurgulayabileceğimizi umuyoruz.