Web sitenizi incelerken ölçekler arası çalıştığını, kurumsal kimlik çalışmaları yaptığını da gördüm.
Grafik tasarıma her zaman çok ilgim vardı. Ofiste bir konsept proje yapıldığında sirkülasyon şeması gibi sunum grafiklerini benim yapmamı isterlerdi. Bir yandan 1/10 sistem detayı çizip diğer taraftan sirkülasyon şeması yapardım. Ölçekler arası geçiş bence herkes için çok önemli.
Kurumsal kimlikten bahsedecek olursam, DB'deki son bir yılımda bu konuda konuşuyorduk. O zaman ofisin adı DB Mimarlık’tı, sonra DB Architects oldu.
Bunda uluslararası ödül programlarının da etkisi oldu sanırım.
Bünyamin Bey’le Khandama'daki yarışmaya katıldık. Ben öğrenci yarışmalarından sonra yarışmacı mimar kimliğimi bıraktım aslında. Dicle Hökenek olarak profesyonel bir yarışmada ödül almışlığım yok. Aslında bir ekip kurup denemeyi çok istiyorum ama şu anda zaman ayıramıyorum.
Ofisimi kurduğum dönemde bir taraftan da kendimi çok yalnız hissettim. Evet, arkadaşlarım çok destek oldu ama dönem dönem zorluk da yaşadım. İşverenle toplantıya git, muhasebeyi tut, dön projeyi çiz, ustaları ayarla. Bunlar tek başına mücadele edebileceğin şeyler değil. Bir de Türkiye’de işverenlerin tavrı sebebiyle genç bir kadın olarak zorluk yaşayabiliyorsun. Bu yüzden kurumsallaşmak ve kurumsal kimlikle öne çıkmak çok önemli. Bünyamin Derman’da, 40-50 kişi çalışırken kurumsal kimliğin olmadığı durum ile vizyona sahip bir kurumsal kimlik ile ofisi sunduğumuz durum arasındaki farkı çok net gördüm. Bunu hep önemsedik. Logo, internet sitesi, kartvizitler yeniden tasarlandı. Hatta bir lansman yaptık. Çok güzel bir davet oldu. Bir yandan da tanıtımlar, defter tasarımları yapıldı. O dönem yaptıklarım, en gurur duyduğum işlerden biridir.
Kendi kurumsal kimliğimi oluştururken de işlerini çok beğendiğim Melih Aytek Yıldırım ile birlikte çalıştık ve ofisin isminin Dicle Hökenek Architecture olmasına karar verdik. İngilizce - Türkçe konusunda da Aytek çok zekice bir hamle yaparak Türkçe karakterleri farklı bir yaklaşımla logoda vurguladı.
Sonra da web sitesi tasarımını yaptık. Bu konu üzerine de çok konuştuk. Ben mimarlık mı yapacağım, iç mimarlık mı? Kentsel tasarımla ilgili deneyimlerim de var. Bunları birlikte nasıl planlayacağız? Sonra iç mimariyi öne çıkarıp, diğerlerini sadece geçmişteki deneyimler olarak liste halinde siteye ekledik. Başlangıçta o kurumsal altyapıyı doğru oluşturmak işin en önemli parçalarından biri. Doğru insanlarla işbirliği yapmak, doğru bir kurumsal altyapı oluşturmak, doğru hedefler koymak, doğru işverenle temas etmek ki onun yolu da kurumsal ve nitelikli bakış açını doğru lanse edebilmekten geçiyor.