“Mimarlık iş yaşantısı hayal kırıklığı yaratınca moda tasarımının içinde buldum kendimi”
03 Şubat 2011
Öykü Thurston da siz de mimarlık öğrenimi gördünüz. Acaba hangi okulda ve ne süre ile mimarlık okuduğunuzu öğrenebilir miyiz?
Yasemin Özeri: Ben Gazi Mimarlık mezunuyum. Ardından ODTÜ'de yine mimarlık bölümünde yüksek lisansa başladım. Fakat umduğum gibi gitmediği için bıraktım. Böyle olunca Master'ı yurt dışında Moda ve Tekstil Tasarımı üzerine tamamladım.
Pratik anlamda mimarlık yürütmek yerine sizleri öncelikli olarak moda tasarımına yönlendiren motivasyon ne oldu?
YÖ: Mimarlık okumaktan çok büyük bir keyif aldım ve bu meslek benim bütün hayatımı değiştirdi. Ancak okuldan sonraki iş yaşantısı, benim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Yaratıcı anlamda kendimi tatmin edemedim. Bir şeyler yaratmak, yapmak ve üretmek istiyordum. Tasarımın farklı alanlarını denedim ve işin içinde bir beden ve örtünme durumu olduğu için mimarlığa çok yakın bulduğum moda tasarımının içinde buldum kendimi…
Mimarlık formasyonunun sizin tasarımsal yaklaşımlarınız üzerine bir etkisi oldu mu? Örneğin Öykü Hanım'ın keçe tasarımlarında altını çizebileceğimiz tasarımcı-malzeme ilişkisini bu formasyon ile de ilişkilendirmek mümkün mü?
YÖ: Mimarlığın tüm yaşantıma etkisi oldu. Baktığım, algıladığım, dokunduğum her şeye o gözle bakıp, o hisle yaklaşıyorum. Her bir parçanın tasarımında bedeni yeniden keşfedip, formlarla oynuyorum. Örneğin tek parçadan yaptığım kıyafetler normal kalıp anlayışının cok dışında; kesinlikle mimari olduğunu düşündüğüm bir yaklaşıma sahip. Ayni şekilde Öykü'nün tek parça dikişsiz keçe ceketleri de yine gerçekten farklı bir anlayışın ürünü…
Mimarlık tarih yazını, "mimarlık" kavramının ortaya çıkışını Latince "techne" (architecture) kelimesi ile ilişkilendirir ve aslında tüm tasarımsal pratiklerin birer mimarlık üretimi olarak değerlendirilebileceğini öne sürer. Üretiminde bulunduğunuz veya bir şekilde iç içe olduğunuz tasarımsal alanlara böyle bir perspektiften bakıyor musunuz?
YÖ: Buna tamamen katılıyorum. Düşünce sistemi tüm tasarımsal alanlarda aynı; sadece malzemen ve ürünün değişiyor. Zaten bu yüzden mimarlık eğitimi alan bir insan kıyafet de tasarlayabilir, bardak da… Geçen sene İzmir Ekonomi Üniversitesi moda tasarımı bölümünde bu konunun üzerine bir konuşma yapmıştım. Moda tasarımı bölümünde de verilmesi gereken eğitimin mimarlığa benzer bir eğitim olması gerektiğine inanıyorum.
Pop-Tech'ten Barok'a, Oradan Minimalist Olana; Bir Galata Mekanları Potpurisi
Galatamap Yaratıcıları ve Mahalle Sakinleri Bertan Berk ile Murat Tamgüç
Stok '60 '70'in Mimar-Mobilyacıları Fulya Ballı ve İliç Kırtaş
Laundromat'ın Mimar-Modacılarından Yasemin Özeri
Lilipud'un Moda ve Takı Tasarımcıları Ebru Çamur ve Janset Bilgin
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın