Nezih Başgelen, Arkeoloji ve Sanat Yayınları'ndan çıkan "Fırat'a Karışan Öyküler"in kitabının ilk baskısında, kitabın öyküsünü şöyle anlatıyor:
"......Biz de bu süreçte, Belkıs / Zeugma'nın yanı sıra Fırat Vadisi'nde yaşanan dramlara, yitirilecek kültürel ve doğal değerlere dikkat çekmek için elimizden geldiğince toplantılar, duyurular, dia gösterileri ve yazılarla kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyorduk. Bu konunun gündeme gelmesi açısından 14 Haziran'da İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen forumun ve Cumhuriyet Dergi'nin 18 Haziran 2000 tarihli 743. sayısında yer alan "Fırat Vadisi'nde Tufan Günleri" adlı röportajın ayrı bir önemi vardır. Katılımcıların forumdaki değerlendirmeleri ışığında kaleme alınmasına katkıda bulunduğumuz Sonuç Bildirgesi de bu konuda anlamlı ve etkili bir duyuru olmuştur.
Bu toplantı sırasında yaptığım konuşmada Fırat Vadisi'nde yaşanan dramı en son görüntüleriyle izleyicilere aktarmaya çalışmıştım. Bu dialar izleyenleri derinden etkilemişti. Kamuoyundan da farklı tepkiler geliyordu. Bir süre sonra forumu izleyenlerden mimar Leyla Ruhan (Okyay) bir öykü ile çıkageldi: "Onlar İçin de Dikmişti".
Konuşma sırasında anlattığım Savaşan ile Göreli köyleri arasında, kendi elleri ile oluşturduğu cennetinde yaşayan Gül Lale'nin gerçeklerinden hareketle yazdığı bu öyküde Ruhan Okyay, duyarlı yüreği ve usta kalemi ile Fırat kıyısında bir yaşamı ölümsüzleştirmişti. Bu öyküyü okuduktan sonra aklıma ilginç bir proje geldi. Ruhan Hanım'ın o sıralarda düzenli olarak bir araya gelen ve çalışmalarını ilgiyle izlediğim bir öykücüler grubu vardı. Bu öykücüler, Fırat vadisine gidip izlenimlerini ortak bir çalışma ile kalıcı kılabilir miydi? Projemden bahsettiğimde, Ruhan Hanım'a da diğer arkadaşlara da ilginç geldi. Gerçekleştirmek için bir dizi toplantıdan sonra Kars'ta telefonla yakaladığım sevgili Oktay Ekinci'nin Mimarlar Odası'ndan sağladığı yardım, Zeugma Girişimi'nin ve Birecik Belediyesi'nin sağladığı desteklerle Ruhan Hanım'ın büyük çabası sayesinde, bir grup öykücü Fırat kıyısındaki Birecik ilçesi köylerine dört günlük bir ziyaret yaptılar. Leyla Ruhan Okyay, Akın Sevinç, İnan Çetin, Sema Kaygusuz, Almıla Özdek, Hürriyet Yaşar, Nalan Barbarosoğlu, Saliha Yadigar adlı öykücüler bu ziyareti gerçekleştiren ilk grup oldular. Daha sonra projeye katılan ve bu konuda yaptıkları ziyaret, araştırma ve bilgilendirmeler ışığında birer öykü yazan Cemil Kavukçu, Suzan Samancı, Müge İplikçi, Karin Karakaşlı, Nemika Tuğcu, Murat Sohtorik, Deniz Spatar'ın da katılımlarıyla, bir öykü kitabı oluştu. Değreli karikatürist Tan Oral, her öykü için çizdiği desenlerle, bu kitabı daha da anlamlı hale getirdi..."