1992 yılında Hortum Süleyman'ın; Süleyman Aksoy'un Fatih Emniyet Müdürlüğü'ne atanması, aslında Sulukuleliler için en büyük ekonomik darbe oldu. Süleyman Aksoy'un hortumundan nasiplerini bolca alan Sulukulelilerin geçim kaynaklarının; eğlence evlerinin fuhuş ve uyuşturucu iddiasıyla kapatılmasının ardından Sulukuleliler için zor günler başladı.
2005 yılına gelindiğinde ise, ekonomik durumları zaten çok kötü olan Sulukuleliler, Bakanlar Kurulu'nun onadığı "Sulukule Kentsel Yenileme Projesini", her ne kadar belediye bir anket yaptırıp Sulukulelilerin konuyla ilgili görüşlerini aldığını iddia etse de, televizyondan öğrendiler. Sulukuleliler, belediye yetkililerinin evlerini ziyaret ettiklerini doğruladılar, ama ziyaret sırasında kendilerine yenileme projesiyle ilgili bilgi verilmediğini, sadece hane sayısının ve evlerin sağlam olup olmadığının tetkik edildiğini de ekleyerek...
Daha sonra belediye yetkilileri, bilirkişiler ile bölgeye gelerek, evlerin metrekaresini 500-600 YTL üzerinden hesaplayıp, üç-dört katlı evleri bile 50 bin YTL'ye satın almaya başladı. Oysa belediye, satın aldığı evlerin yerine yapacağı "Osmanlı mimarisi" tarzındaki evleri, 120-130 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satmayı düşünüyordu.
19 Ekim 2006'da Bakanlar Kurulu, Sulukule için acele kamulaştırma kararı çıkardı. 13 Aralık 2006'da Resmi Gazete'de kamulaştırma kararının yayımlanmasının ardından, 12 Şubat 2007 tarihinde ise Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, yürütmenin durdurulması için dava açtı. Sulukule'de bugüne kadar 120'nin üzerinde ev satıldı. Yenileme kurulu üyelerinin yıkım yapılmayacağına dair verdikleri sözlere rağmen, bugüne kadar belediye tarafından 20'nin üzerinde ev yıkıldı. Fatih Belediyesi bugüne kadar yıktığı hiçbir eve tebliğ göndermedi.
Öte yandan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve duyarlı insanlar da boş durmadı. Sulukule Platformu, İnsan Yerleşimleri Derneği, mimarlar ve sanat tarihçiler ile birlikte Sulukule'de titiz bir çalışma yaparak, tescillenmesi için 85 sivil mimari örneği belirledi ve çalışmanın sonucunda hazırlanan raporu 4 Ocak 2008 tarihinde Yenileme Alanları Bölge Savunma Kurulu'na sundu. Yıkımların durmaması üzerine ise 18 Ocak 2008'de sürecin hızlandırılması için dilekçe verdi. Fakat, Ocak sonunda Sulukule'yi yok edecek adım atıldı; Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu, Sulukule Yenileme Projesi'ni onadı.