Türkiye'den 'Yeşil Bina' Statüsü Verilen İlk Bina: RMI - Türkiye

20 Mayıs 2008

 

Efekta Mimarlık tarafından tasarlanan RMI – Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi, enerji korunumlu tasarımı ve yenilenebilir enerji olanaklarıyla kendi sınıfında eşsiz bir yapı. Gebze üretim tesisleri içerisinde, yapımına 2006 yılı Kasım ayında başlanan ve bir yılda tamamlanan RMI - Türkiye, 4250 m² lik bir alan üzerinde kurulmu ve 2217 m²  kapalı alana sahip. Yapımında 210 ton yapı çeliği kullanılmış olan binanın taşıyıcı sistemi betonarme ve çelik karkastan meydana geliyor. Yapıya ait projeler gibi proje yönetiminin de Efekta Mimarlık' ait olduğu proje, yaklaşık 3 milyon Euro'ya mal oldu.

 

Gebze'de Betek Boya ve Kimya Sanayi AŞ'ye ait tesiste konumlanan bina, 1763 metrekarelik bir yerleşim alanında laboratuvar ve ofis mekanlarının yanı sıra uygulama alanları ve bir de konferans salonu barındırıyor. RMI Türkiye, Türkiye'nin ve Orta Doğu'nun jeotermal enerjiden faydalanan, doğal aydınlatma ve doğal havalandırma sistemlerine sahip, ortalamanın üstünde bir ısı yalıtım performansı gösteren ilk araştırma yapısı olma özelliği de taşıyor. Bilimsel araştırma ve yapı malzemelerine dair mühensilik  çalışmaları yapacak personele hizmet edecek bina, özellikle yapılarda ısı yalıtımına dair sorunlara çözümlerin aranacağı bir mekan olacak.

 

 

Yapının enerji konsepti anlatılmak istenirse, şu maddeler sıralanabilir.

 

Enerjinin Korunmu: Yapının ısıtma ve soğutma ihtiyacını azaltmak adına yapıya, normalin iki katı kalınlıkta olan karbon takviyeli EPS yani Capatect Dalmaçyalı ısı yalıtım levhaları yerleştirildi.

 

Yenilenebilir enerji kaynağının kullanımı: Yapıya yerleştirilen yeraltı ısı kaynağı sistemi (Ground Source Heat Pump System - GSHP), yapının ısıtma ve soğutma için enerji istemini karşılama üzere kullanıldı. Söz konusu dikey, kapalı sistem, toprkta açılmış, her biri 100 metre derine inen 22 adet dar sondaj kutusundan oluşuyor ve açılan bu kuyular içerisinden toplam 15 km uzunluğunda yüksek yoğunluklu polietilen boru geçirilerek ısı iletim devreleri oluşturuluyor. Bu devreler içerisinden geçirilen su, binanın içersine yerleştirilmiş bulunan yüksek teknoloji ürünü 27 adet toprak kaynaklı ısı pompasına gönderilirken, pompalar vasıtası ile istenilen ısıtma ve soğutma işlemi gerçekleştiriliyor. Yapının enerji tasarrufları, tüm yıl boyunca değerleri görüntülenecek sensörler ve bir bilgi akış sistemi vasıtasıyla incelenecek.

 

 

Yapının doğal aydınlatmadan faydalanması: RMI – Türkiye, toplamda 190 metrekare, yani yapının taban alanının dörtte biri büyüklükte bir alandan gökyüzüne açılıyor. Bu ışıklıklar, yapının avlularında %90'a varan oranlarda aydınlatma ihtiyacını karşılıyor. Tasarımcılarının ışığın izleğini de hesaba katmalarıyla, kış aylarında güneş ışığıyla aydınlanma potansiyeli ve ısı kazancı arttırılmış; yaz aylarında ise ışıma ve ısınma optimize ediliyor. Özel olarak geliştirilmiş hücreli tip polikarbonat malzemeler kullanılarak, güneşin kızılötesi radyasyonundan kaynaklanan ısıtma etkisi en alt seviyelere düşürülüyor. Tüm bunlara ek olarak, seçilen düşük emisyonlu çift cam cephe giydirme sistemi de ışımayı düşük ısınmayı yüksek tutmaya yardımcı oluyor.

 

 

Yapı, içerisinde doğal gün ışığının zayıf olduğu mekânlarda gün ışığından daha fazla faydalanılabilmesi amacına yönelik olarak özel bir sistem uygulamasına gidilmiş ve bu sistemin ülkemizde de uygulanılabilmesine yönelik bir ilke de öncülük etmiş. Sistemin çalışması şu şekilde sağlanıyor. Doğal gün ışığı yapının terasından özel bir reflektör vasıtası ile toplanarak yansıtıcı ve taşıyıcı bir tüpe veriliyor ve bu tüp vasıtası ile gün ışığı istenilen noktaya iletiliyor. İletim noktalarında tüp ağzına takılan özel bir difüzör vasıtası ile gün ışığının mekâna yayılması sağlanıyor. Böylelikle  günışığı  alamayan mekânların hem doğal enerji kaynağı  kullanılarak  aydınlatılması  sağlanmış , hem  de  enerji  tasarrufunda  bulunulmuş.

 

 

Doğal Havalandırma: Yapının doğal hava girişi, havadan-havaya ısı değişimi (air-to-air) sayesinde gerçekleşiyor. Bu ünite, yapıdan çıkan kirli hava ile yapıya girişi sağlanan taze hava arasında enerji transferi sağlayarak, ısıtma ve soğutma giderlerini azaltıyor.

 

Yapının almaya hak kazandığı çok sayıda ödül de var. Bunlardan bazıları şöyle sıralanıyor:

 

Avrupa Birliği Enerji Komisyonu'nun Med-Enec proje yarışmasında ülke birinciliği, genel klasmanda ikincilik: Avrupa Birliği Enerji Komisyonu'nun Akdeniz'e komşu ülkelerdeki binaların enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşviki amacı ile 2006 yılında Alman GTZ öncülüğünde açtığı proje yarışmasında RMI – Türkiye binası uluslararası ile ödülüne kavuştu. Bu proje yarışmasında elde edilen Türkiye birinciliği ve genel klasmanda İsrail'in ardından elde edilen ikincilik ile RMI – Türkiye binası hem 95 bin €'luk bir ödüle layık görüldü hem de bütün Akdeniz coğrafyasındaki ülkeler için bir örnek teşkil etti.  Bu proje kapsamında RMI – Türkiye binasının enerji verimliliği iki yıl süre ile Med-Enec bünyesindeki uzmanlar ve RMI – Türkiye'nin mühendisleri tarafından izlenecek.

 

 

Avrupa Komisyonu, Ortak Araştırma Merkezi tarafından Türkiye'de "Yeşil Bina (Green Builiding)" statüsünü verilen ilk bina: 2005 yılından bu yana Avrupa'da enerji sarfiyatı düşük ticari (non-residential) binaları teşvik etmek amacı ile bir program yürüten Avrupa Komisyonu, Ortak Araştırma Merkezi, Yenilenebilir Enerji Bölümü, RMI – Türkiye binasını, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması ve enerji verimliliğinden dolayı "Yeşil Bina (Green Building)" programına dahil edildi. Yeşil Bina programına dahil edilmiş Avrupa çapında 70 adet bina bulunmaktadır ve RMI – Türkiye binası bu programa Türkiye'de dahil edilmiş ilk ve tek çevre dostu bina.

 

 

2007 Dünya Enerji Ödülü'nde ülke birinciliği: RMI – Türkiye, faaliyetlerini yürüttüğü binanın yenilenebilir enerji konsepti ve enerji verimliliği dolayısı ile Dünya Enerji Ödülü (Energy Globe Award)  Türkiye birinciliğini almaya hak kazandı. RMI –Türkiye binası, dünyada en önde gelen çevre ödüllerinden biri olarak kabul edilen bu ödül ile, açılalı daha bir yıl olmadan üçüncü ödülünü almış oldu. Dünya Enerji Ödülü'ne toplamda 853 başvuru gerçekleşti. Ülke birincilerinin ve tüm başvurular arasından Yeryüzü, Ateş, Su, Hava ve Gençlik temalarında uluslararası birincilerin seçildiği yarışmada, enerji kaynaklarını kullanımı ve yüksel enerji verimliliği ile RMI – Türkiye binası Türkiye birinciliğini kazanmış oldu. RMI – Türkiye ödülünü 26 Mayıs 2008'de Brüksel'de düzenlenecek ve tüm dünyada yayınlanacak bir TV galasında alacak.

Yalıtım Sektörü 2007 Başarı Ödüllerinde "Yalıtım Sektörü Katkı Özel Ödülü": Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödüllerinde RMI – Türkiye, gerek sektördeki ürünlerin niteliğini yükseltici doğrultuda yürüttüğü araştırma-geliştirme faaliyetleri, gerekse verdiği test hizmetlerinden dolayı "Yalıtım Sektörü Katkı Özel Ödülü"ne layık görüldü.


Sürdürülebilirliğin 'Ne, Nasıl, Kimin İçin'i
Bir Çevre Krizi, Mimarlığın Kurtuluşu? Ekoloji Tartışmasından Görüşler
Türkiye'den Ekolojik Atılımlar
Yurtdışından Örnekler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :