Türkiye'nin İlk Temiz Enerji Evi: PAÜ Güneş Evi

09 Mayıs 2008

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Türkiye'de bir ilke imza atarak enerjisini kendi üreten evi bir laboratuvar olarak kurmuş. Kamu ve özel sektör işbirliğiyle yürütülen laboratuvar ev projesini ayrıca Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), ABD Miami Üniversitesi, özel sektörden Bereket Enerji AŞ ve Nexans İletişim destekliyor. "Güneş Pilleri Kullanarak Güneş Enerjisinden Hidrojen Elde Edilmesi ve Bir Konutun Elektrik ve Isı İhtiyacının Güneş Enerjisiyle Karşılanması" adlı projenin yürütücülüğünü de PAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk ve ekibi yapıyor. Araştırmaya Miami Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Hidrojen Enerjileri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu da destek veriyor.

160 metrekarelik laboratuvar eve yerleştirilen 5 KW gücündeki güneş pillerinden gündüz doğrudan elektrik alınıyor. Bu pillerin üzerine takıldığı paneller, yıl boyunca doğu–batı ve kuzey–güney doğrultusunda güneşi takip ediyor. Böylece ışınların güneş pillerine her zaman dik gelmesi sağlanıyor. Buradan alınan elektrikle aynı zamanda aküler dolduruluyor. Ayrıca suyun elektrolizi yöntemiyle hidrojen elde edilerek depolarda saklanıyor. Güneş olmadığı ve aküler de bittiği zaman bu defa hidrojen kullanılarak elektrik üretiliyor.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Öztürk, bu sistemi şöyle anlatıyor: "Evin dışını, çok basit ve ucuz bir mekanizma olan tromp duvarlarla ördük. Dış cephesini camla giydirdik. Güneş çıktığı zaman tuğlaları ısıtıyor. Öğle saatlerinde tuğlalardaki sıcaklık 50–55 dereceye yükseliyor. İçerideki soğuk hava, alt kısımda açtığımız pencereden girerek tuğlalardan ısınıyor. Üst taraftaki pencereden de ısınarak yükselen sıcak hava içeriye veriliyor. Doğal bir klima gibi çalışıyor ve kış boyunca evin ısıtılmasına yardımcı oluyor."

Bu arada güneş kollektörlerinden elde edilen sıcak su da yalıtılmış tanklarda depo ediliyor. Tank içindeki ısı değiştirici, bir sıcaklık kontrol ünitesiyle ihtiyaç duyulan sıcaklıkta suyu sağlıyor. Sıcak su ayrıca evin ısıtılmasında da yardımcı sistem olarak kullanılıyor. Bu yüksek teknolojili evin fiyatına gelince... Bahsedilen elektrik, hidrojen ve ısı sistemleriyle birlikte şimdiye kadar 500 bin YTL harcanmış. Harun Kemal Öztürk, sistemin parçalarının piyasadan alınabilineceğini belirtiyor: "Güneş enerjisiyle hidrojen elde edilmesi ABD, Almanya, Japonya ve İtalya gibi ülkelerde denenmiş olmasına rağmen gördüğümüz kadarıyla bir konutun bütün enerjisinin sağlandığı bir çalışma Türkiye'de daha önce yapılmadı."

Kaynak: Milliyet, Resul Cengiz


Sürdürülebilirliğin 'Ne, Nasıl, Kimin İçin'i
Bir Çevre Krizi, Mimarlığın Kurtuluşu? Ekoloji Tartışmasından Görüşler
Türkiye'den Ekolojik Atılımlar
Yurtdışından Örnekler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :