İnternet sitenizde 2009'dan sonraki proje bilgilerine ulaşamıyoruz. Şu anda sizi en çok heyecanlandıran projeniz hangisi?
Her yaptığımızı anında paylaşmayı çok sevmiyoruz. Dergide ya da internet sitesinde yayınlamak bize çok uymuyor. Daha iyi hazırlayıp, tek seferde daha etkileyici bir şekilde sunma gibi bir eğilimimiz var.
Son dönemde bizi en çok heyecanlandıran projelerin başında Hasankeyf'teki yeni yerleşim alanı projesi geliyor. Kültür Mirası Parkı, Hasankeyf Müzesi, köprü, kültür aksı, stadyum gibi çok çeşitli donatıları içeren bir iş… Hem kentsel tasarım projesini hem de 30 yapının projelendirmesini yapıyoruz. Kültür Mirası Parkı dediğimiz açık hava müzesi, müzeyle entegre olmuş bir yapı...
Proje, baraj yapımının yanı sıra yeni konut arzını da içerdiğinden; Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, DSİ, Afet İşleri, TOKİ ile Turizm ve Kültür Bakanlığı işbirliğinde yürütülüyor. Biz de yaklaşık 3 senedir bu projenin içindeyiz.
Peki bu projeye nasıl dahil oldunuz?
Doğrudan teklif edildi; 4-5 grup arasından yapılan bir tercih oldu. Bahsettiğimiz kurumların Ankara'da olması, Ankaralı mimarlar arasında bir araştırma yapılmasını gerektirdi. Bu projeyle ilgili olarak kimi zaman haftada 3 sunum yaptık. Bu sunumlar, birtakım bakanlar ve bürokratların da yer aldığı 50-60 kişilik gruplara yapıldı.
Projeyi geliştirirken işbirliğinde bulundunuz isimler ya da kurumlar oldu mu?
Kültür Bakanlığının bu konuda çok ciddi araştırmaları var. Müzede yer alacak eserlerle ilgili envanter çalışmaları yapıyorlar.
Görüştüğünüz bir müzeolog var mı?
Evet, ODTÜ'den Yrd. Doç. Dr. Namık Erkal projemizin danışmanı. Biliyorsunuz, Hasankeyf Ilısu Barajı'nın yapımıyla ilgili Almanya, İsviçre ve Avusturya'nın desteğiyle bir konsorsiyum oluşturuldu. 15-20 milyar Euroluk bir yatırım söz konusu. Tabii projenin yapılabilmesi için çevre değerleri, insan hakları, kültür mirası gibi onaylanması gereken 180 tane TOR (Tartışmaya Açık Madde) var. Kültürel sergileme alanlarının (müzenin, kültürel miras parkının, arkeolojik parkın) yaklaşımına ilişkin üç madde de doğrudan bizim projemizle ilişkiliydi. Sonuçta Türkiye bu konuda sınıfta kaldı ama yabancı kurumlara ve Bilim Kurulu'na yaptığımız sunumlarda bizim maddelerin geçer not aldığı bildirildi.