Mimarizm ve Anylab işbirliği ile yayına başlayan Calling’20’nin 21 Mayıs günü konukları Mimar ve Restorasyon Uzmanı Aslı Özbay ve Mimar Bünyamin Atan olacak.
Küresel Covid-19 salgını sürecinde içinde bulunduğumuz bu dönemin kaydını almak, bu kaydı alırken farklı perspektiflerden ilham almak, başta Türkiye ve İngiltere olmak üzere farklı coğrafyalardan tasarımcıların ve mimarların dünyaya, doğaya, yaşama bakış açıları ve üretim yapma biçimleri üzerinden bir etkileşim ortamı yaratmayı hedefleyen Calling’20 söyleşileri bu hafta gerçekleşecek canlı yayınla devam ediyor.
Anylab Kurucusu Nurgül Yardım ve Yapı Medya İletişim Etkinlikler ve İletişim Yöneticisi Nurullah Kaya moderatörlüğünde yayınlanacak söyleşi 21 Mayıs Perşembe günü saat 21:00’da “Yer, Zaman ve Merak” başlığı altında Aslı Özbay’ın Bodrum’dan Bünyamin Atan’ın ise Mardin’den katılımıyla gerçekleşecek. Konuşmacıların üretimlerinin ortak motivasyonu olan “yer” ve “yere bağlılık” kavramları üzerinden tanışma hikayeleri, ortak üretimleri, usta-çırak ilişkisi ötesinde yeni mesleki öğrenme biçimleri, mimari korumalarındaki uzlaşılar ve çelişkiler üzerine görüşlerine yer verilecek.
Calling’20 kapsamında mimarizm.com Youtube kanalı üzerinde düzenlenen tüm buluşmalarda izleyicilerin sorularına yer verilerek etkileşimli bir tartışma ortamı oluşturuluyor. Tüm buluşmaların video kayıtları yine aynı kanal üzerinde tüm izleyicilerin erişimine her zaman açık olacak.
“Yer, Zaman, Merak” söyleşisini www.mimarizm.com/calling8 adresi üzerinden kayıt olmaksızın canlı olarak izleyebilirsiniz.
*
Aslı Özbay - Mimar / Restorasyon Uzmanı
1964 Ankara doğumlu. 1988 MSÜ Mimarlık Fakültesi - Mimarlık Bölümü’nden lisans; 2001 ODTÜ Mimarlık - Restorasyon Bölümü’nden yüksek lisans aldı. 1987-1990 yılları arasında Mimarlar Odası Genel Merkezi’nde, Mimarlık Dergisi ve oda yayınları Yayın Sekreterliği, Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Çağdaş Türkiye Mimarlığı Sempozyumları, Mimarlık Müzesi…vb mesleki etkinlikler ağırlıklı konularda, 6 yılı profesyonel olarak, etkin görev üstlendi. “Mimarlık Meslek Yasası” çalışmalarının Oda gündeminde yoğun olarak yer aldığı 1992-95 döneminde, Genel Sekreter Yardımcısıydı. 2000-2001 döneminde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve Şube Sekreteri oldu. 2002-2004 yılları arasında Mimarlık Dergisi ve Ankara Şubesi yayın kurullarında görev aldı. 1990-1992 yıllarında Yapı-Endüstri Merkezi Ankara Şube Müdürü oldu. 1996-1998 yıllarında Vanlı Mimarlık Vakfı Genel Sekreteri ve TSMD Yayın Sekreteri olarak çalıştı. 1998-2002 yılları arasında free-lance yayın editörlüğü yaptı. 2002’de TH-İDİL Mimarlık, Şehircilik ekibi ile birlikte, Mustafapaşa-Sinasos Koruma Amaçlı İmar Planı vesilesiyle Kapadokya’da çalışmaya başladı. O tarihten buyana, ağırlıkla Kapadokya’da ve restorasyon içerikli olmak üzere, çok sayıda proje ve uygulamanın içinde yer aldı. 2010’dan beri, Uçhisar’daki Argos Yapı ve Atölye Argos firmaları bünyesinde yapılmakta olan proje ve uygulama çalışmalarını yönetiyor.
Kapadokya sivil mimarisi özelinde uygulama ile edinilen deneyimin ve bilginin yaygınlaşması amacıyla, mimarlık okullarında ve mimari kongrelerde çok sayıda bildiri verdi. Argos Şirketler Grubu için, Kapadokya’da mimarlık ve koruma temalı çok sayıda panelin ve konferansın gerçekleşmesinde koordinatör olarak görev yaptı. 6-13 Nisan 2019’da Uçhisar’da gerçekleştirilen “Heritage and Vernacular Architecture / Cappadocia Workshop” projesi de bu çalışmalardan biridir.
*
Bünyamin Atan - Mimar
Bünyamin Atan, ilköğretim ve lise eğitimini Mardin’de tamamladıktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Katıldığı birçok mimari proje yarışmasında çeşitli ödüller aldı. 325 projenin katıldığı ‘Cami Tasarımı Fikir Yarışması’nda 1000 kişilik cami kategorisinde 1. Oldu. Mezun olduğu yıl itibariyle farklı okullarda jüri ve stüdyo yürütücülüğü yapmaya devam ediyor.
*
Nurgül Yardım, Anylab Kurucusu
2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mimarlık ve 2011 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Disiplinlerarası Kentsel Tasarım yüksek lisans bölümlerinden mezun olmuştur. 2011-2018 yılları arasında Emre Arolat Architecture (EAA) ve Bahadır Kul Architects ofislerinde çalıştı. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Bilimleri Bölümünde “makerspace” mekanları üzerine doktora araştırmalarına devam etmektedir. 2018 yılından bu yana bireysel/kolektif çalışmalarını Somerset House Stüdyolarındaki ofisi Anylab’de hayata geçirmektedir. Anylabtalks podcast sunucusu ve yapımcısıdır.
*
Nurullah Kaya - Mimar
2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden, 2019 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi İç Mimari Tasarım Uluslararası Yüksek Lisans Programı’ndan mezun oldu. Profesyonel hayatının ilk dönemlerinde IKEA ve Samsung gibi global firmalarda tasarım ve iletişim odaklı pozisyonlarda çalışmalarının ardından 2014 yılında Yapı-Endüstri Merkezi’nde iletişim ve mimarlık kültürü üzerine üretimlerine başladı. 2014 – 2018 yılları arasında kurumsal endüstriyel firmalarda mimari iletişim ve iş geliştirme süreçlerinde yer aldı. 2019’dan bu yana Yapı Medya İletişim bünyesinde yarı zamanlı olarak iletişim ve etkinlik süreçlerini yürütmekte aynı zamanda tasarım ofislerine serbest olarak iletişim danışmanlığı vermektedir.