Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu, şehrin batısındaki Ankara-Malatya çevre yolu üzerinde şehir merkezine 5 km uzaklıkta 190.000 m²'lik arazi üzerinde tasarlanmıştır. Stadyumun toplam kapasitesi 33 bin kişidir. Yapı tasarlandığında arazi raylı sistem güzergahı üzerinde olup aynı zamanda diğer ulaşım sistemlerine yakınlığı ile de tercih edilmiştir. Raylı sistem, bu yapı adasının ortasından geçmektedir. Geniş kapsamlı bir spor kompleksi olarak tasarlanmış olan yapı adası içerisinde ayrıca 1.000 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 1.500 seyirci kapasiteli tam olimpik yüzme havuzu, 1.500 seyirci tribünlü, AFF standartlarında atletizm pisti, Gençlik Spor İl Müdürlüğü İdari binası ve tenis kortları bulunmaktadır.
Toplam beş kattan meydana gelen stadyumda, katlara göre şu donatı alanları yer almaktadır:
Bodrum kat: Otopark ve teknik merkezler
Zemin kat: Sporcu ve idari kat
Birinci kat: Seyirci katı
İkinci kat: Loca katı
Üçüncü kat: Seyirci katı
Dördüncü kat: Basın ve Vip katı
Beşinci kat: Medya ve güvenlik gözlem katı
Kayseri Şehir Stadyumu, yukarıda sıralanan iç ve dış donatı elemanlarıyla ve bu elemanların birbirleriyle olan ilişkileri irdelenerek tasarlanmıştır. Yapı tasarımında donatım elemanlarındaki ilişkide göz önünde bulundurulan en önemli kriter, katlar arası ilişkilerin birbirinden kopuk çalışıyor olması ve aynı zamanda birbiriyle görsel temasın bile olmayışı olmuştur. Örneğin loca katına çıkacak seyircilerin basın ve VIP seyircilerle hiçbir alanda ve katta kesişmemesi gibi.
Genel seyirci katları iki adet olup stadyum tribünleri de iki kat olarak tasarlanmıştır. Tüm genel seyirci katları da dört ayrı bloğa bölünmüştür. Bu bloklar, farklı taraftar kitlelerine ve bilet türüne imkan sağlamak amacıyla ayrılmış ve her birinin seyirci gereksinimleri ayrı ayrı planlanmıştır. Aynı zamanda loca katının diğer katlarla bağlantısı olmayıp, diğer seyircilerin bu kata ulaşması engellenmiştir.
Yapının bütün ölçü ve mekan standartları UEFA standartlarında düzenlenmiştir. Aynı anda dört takımın kullanabilmesine olanak sağlayacak sayıda soyunma odaları mevcuttur. Saha ölçüleri 68x105 m. olup, tribünler standartların öngördüğü minimum ölçülerde sahaya yakın olarak düzenlenmiştir. Stadyum çatı örtüsü çelik sistem olup, bütün tribünleri örtecek şekilde tasarlanmıştır. Kış aylarında seyircilerin ısı konforunu sağlayabilmek için bütün çatı örtüsünün alt kısmına radyan ısıtma sistemi kurulacaktır. Ayrıca futbol sahasının altında alttan ısıtma sistemi mevcuttur. Yapı çevresinde UEFA kuralları gereği 1. fens alanı tasarlanmış olup, biletsiz seyircilerin bu fenslerde kontrol edilerek yapı içerisine alınmalarının önlenmesi sağlanmıştır. Yine bu fens alanında bilet satışı ve seyircilerin anlık yeme içme gereksinimlerini karşılayacak birimler bulunmaktadır.
Yapı çevresinde 1500 araçlık otopark bulunmaktadır. Bu otoparklar, VIP otoparkı, medya otoparkı, canlı yayın araç otoparkı, ve genel seyirci otoparkları olarak sınıflandırılmıştır. Yapı çevresindeki ulaşım sistemleri ise yapıyı çevreleyen yollara konumlanmış ve seyircilerin her yöne ulaşmaları sağlanmıştır. Raylı sistem güney kısımdan ve kompleksin ortasından geçip kentin doğu-batı aksını birbirine bağlamaktadır. Kuzeyde kalan çevre yolunda ise otobüs ve dolmuş durakları mevcuttur.
(Kaynak: Ofis Mimarca Mimarlık Ltd.Şti., Özlem ATAK'ın katkılarıyla)
PROJE GRUBU BİLGİLERİ
MİMARİ PROJE: Ofis Mimarca Mimarlık Ltd.Şti.
Tasarım ekibi;
Mimar Bahadır KUL (Ekip yöneticisi)
Mimar Alper AKSOY
Mimar Kasım BALCI
Mimar Ayşehan CİNGÖZ
Mimar Özlem ATAK
Mimar Duygu OVACIK
STATİK PROJE: ATAK UPM Ltd. Şti.
İnş. Müh. Halit LEVENT, ANKARA
ELEKTRİK PROJE: Consilium Ltd. Şti.
Elek. Müh. Erkan ASYALI, İSTANBUL
MEKANİK PROJE: Pimak Ltd. Şti
Mak. Müh. Faruk Kama, İSTANBUL