“Cheesecake bir moda, ‘kaymaklı lokum’ ise sadece burada…”
12 Mart 2010
Bahar Pastaneleri, İstanbul'un nostaljik hatıralarını yaşatan pastanelerden bir diğeri olarak gösterilebilir. Ziya Gündoğdu, Şevket Sarıhan ve Fahri Gündoğdu tarafından 1972 yılında ilk olarak Kınalı Ada'da kurulan, 1976'da ise ikinci şubesi olan Nişantaşı'nda bugün hala bulunduğu yerde açılan Bahar Pastanesi, ikinci kuşak aile temsilcileri tarafından işletilmeye devam ediyor.
Rizeli Sarıhan ve Gündoğdu aile fertlerinin İstanbul'a gelmesi ile başlayan hikaye, Kınalı Ada'da garsonluk yaptıkları Rum pastanesinin satılmasına karar verilmesi ile tam anlamıyla bir dönüm noktasına gelmiş. Sarıhan ve Gündoğduların çalışmalarından çok memnun olan Rum pastane sahibi, devredilecek olan pastane için ilk teklifi ilk önce onlara götürmüş. Sonuç olarak Rizeli ailenin İstanbul macerası uzun yıllar boyunca Kınalı Ada'daki müşterileri etrafında şekillenecek olan yeni bir boyut kazanmış.
Bahar Pastanesi, tam olarak da "kuru pasta-limonata" ikilisinin yeni yetme sevgililer tarafından tüketildiği bir geçmişin atmosferini yaşatıyor. İstanbul'un en eski pastaneleri arasında en çok zincirleşebilen örneklerden biri olarak da sayılabilecek Bahar Pastanesi'nin 1980 yılında açılan Kurtuluş şubesi de bugün hala hizmet vermeye devam ediyor. 1982'de Arnavutköy'de ve Büyükada'da açılanlar ha keza... Öte yandan Bomonti'de bir fırın fabrikası da yine Bahar Pastaneleri'nin bir kolu olarak servis vermeye devam ediyor. Pastanenin ikinci kuşak temsilcilerinden Ahmet Ali Sarıhan, bu fabrikanın pek çok otelin francala, baget, ciabatta gibi lüks ekmek ihtiyacını karşıladığını belirtiyor. Böylelikle pastane, hem ürün gamını geniş tuttuğunu hem de bir "mahalle pastanesi"nden daha fazlasını üretebildiğini göstermiş oluyor. Fakat Sarıhan eklemeden geçmiyor: "Bizim asıl uzmanlık alanımız elbette pastanecilik..."
"Öyleyse fırıncılık işine nasıl bulaştınız?" diye soruyoruz. Sarıhan, 1987 yılında açılan bu fabrikanın, dönemin otellerinde haiz olan bir ihtiyaca karşılık verdiğini belirtiyor. Üstelik de kendilerine gelen bir teklif üzerine bu işe atıldıklarını ve sonradan ürünlerini çeşitlendirdiklerini ve geliştirdiklerini aktarıyor. Bugün bu fabrikada 50-60 çeşit ekmek üretiliyor. Bu, gerçekten etkileyici büyüklükte bir rakam...
"Çikolatalı pasta bizim işimiz" diyen Sarıhan, Bahar Pastanesi'nde sunulan ürünlerin unlu mamuller olarak kategorize edilemeyeceğini dile getiriyor. En başarılı ürünleri arasında ise içi parça çikolatalı, üstü kakao tozlu "kanaş pasta"yı sayıyor. Kendi üretimleri olan çikolatalı kestane ve kestane şekerini de bu listeye ekliyor. Öte yandan sadece Bahar Pastaneleri'nde bulabileceğiniz bir ürün ise gerçekten leziz kaymaklı lokum... Bu noktada bir de "moda" meselesine giriliyor; Sarıhan örneğin "cheesecake"i herkes talep ettiği için yaptıklarını, ancak her moda gibi bunun da geçeceğini söylüyor.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın