Do It Yourself (DIY) de ilgilendiğiniz bir alan gördüğümüz kadarıyla. Mimarizm’de de yayınladığımız bir yılbaşı ağacı fikriniz vardı.
Selen Selviler Özüekren: Her yıl ağustos ve eylül ayında yılbaşı sezonu hazırlıklarımız başlıyor ve birden yılbaşı moduna giriyoruz. Eskiden Beyaz Fırın’ın vitrinleri de ben süslüyordum, şimdi sistemi oturttular, kendileri yapıyorlar. O dönem elimizde bir sürü artık malzeme vardı, bunlarla ne yapsak derken, yılbaşı ağacı fikri ortaya çıktı. PR ekibi de bunu duyuralım dedi. Aslında bu konuda çok fazla içerik oluşturuyoruz.
Pinterest’i ister istemez çok takip ediyorum. Do It Yourself’i çok tüketilebilir bir hale getirdikleri için biz bu sene sürdürülebilirliğe kafayı takmış durumdayız. Her şeyin geri dönüştürülebilir olmasıyla ilgileniyoruz. Şimdi kıyafetlerin nasıl dönüştürülebileceğine bakıyorum. Bunlar insanın yaratıcılığını çok tetikleyen ve hangi meslek olursa olsun herkesin bir şekilde ilgilenebileceği şeyler. Genel olarak DIY hep hayatımızın içinde. Bunu nasıl dönüştürürüz, ne yaparız diye sürekli düşünüyoruz.
“Çöpe gitmeden önce bir durak daha katabilirsek kârdır”
Peki insanlar eski malzemelerin yeniden kullanılmasına sıcak bakıyor mu? Daha çok yeni, gıcır gıcır şeyleri sevdiğimiz için...
SelenSÖ: İnanılmaz bir israf var gerçekten. Beyaz Fırın’ın ansiklopedi gibi bir menüsü var ve bunu altı ayda bir değiştiriyorlar. Şimdi bu menülerden bir şey yapmak istiyoruz. Geri dönüştürülemiyor ama başka bir şekilde yeniden kullanılabilir. Üst üste koyabiliriz, dikebiliriz, yapıştırabiliriz. Enstalasyon bile yapsanız bir anlamı var sonuçta. Çöpe gitmeden önce bir durak daha katabilirsek kârdır.
Akgün Özüekren: 42 Maslak AVM’de butik çay üreticisi Lazika’ya bir proje yapıyoruz. Rize’deki yıkık evlerden toplanmış ahşapları bu mekânda yeniden kullanacağız.
SelenSÖ: Böyle bir pazar oluşmuş durumda. Eski evler yıkıldıktan sonra o ahşapları “reclaimed” olarak kullanmak üzere pazarlamak isteyen insanlar ortaya çıktı yavaş yavaş.
AkgünÖ: Dünyada zaten vardı. Hatta Crate&Barrel’ın birçok ürününde bu tür malzemeler kullanılıyor. Türkiye’de de tren yolları modernize edilirken sökülen travers ahşaplarını herkes çeşitli şekillerde kullandı. Bunun gibi yeniden değerlendirilebilecek malzemelerin gerçekten korunması lazım.
Lazika