NK: Birçok projeden bahsettik, sizin özellikle Lot Studio’nun gelişiminde önemli gördüğünüz bir proje var mı?
EA: Üsküdar’da Kandilli Rasathanesi’nin yakınlarında bir spor kompleksi projemiz var. Tamamen yerin altında çözülen zemin kotu peyzaja ayrılmış karma bir yapı. İmar planlarında park alanı olarak bulunan ve bu parkın korunması talep edilen bir alanda, bölgeye hizmet verecek bir spor kompleksi de talep ediliyor. Peyzajı ve yeşil alanı korumak, çevredeki yapılarla bağlantı kurabilmek ve talep edilen işlevi gerçekleştirebilemek gibi bir problem vardı aslında çözmemiz gereken. Çevreyle olan iletişim çok önemli çünkü burası yapı eğitim adası olarak belirlenmiş; kültür merkezi, yurt, okul var ve spor kompleksi gerekiyor ve bunun yanında parkı da korumak istiyorlar.
Biz de kot farkından yararlanıp zeminde kısmi yarıklar oluşturarak, olabildiğince doğal ışığı içeriye alabildiğimiz bir proje önerdik. Zemin üzerinde açık spor alanları ile desteklenen büyük bir park alanı, bunların altında ise yarı olimpik yüzme havuzu, basketbol salonu, otopark, fitness salonu, sauna vb. alanlar var. Kendi içinde hem teknik anlamda, hem de mimari çözüm anlamında zor bir projeydi.
Bunların yanında Çeşme’de gelecek yaz bitmesini beklediğimiz bir villa projemiz ile İzmit’teki jimnastik salonu projemiz var şu an gündemimizde.
Üsküdar Küçüksu Kapalı Spor Salonu
NK: Kağıthane’de de bir konut projeniz var.
EA: Evet o da devam ediyor. O bölgedeki 3 adet yüksek yapıdan biri. Bu projenin özelliklerinden biri çok katlı bir yapı olmasına rağmen L şeklindeki formu ve katlar arasındaki hareket ile kütlenin işlevine oranla hafif hissedilmesi. Farklı perspektiflerden baktığınızda masif bir kütle görmemiş oluyorsunuz. L kırılım yapının görüntüsünü daha naif kılıyor. Projenin üç boyutlu çalışmaları sırasında çeşitli açılardan denemeler yaparak istediğimiz kütle hissiyatına ulaşmaya çalıştık. Kütlenin sürekli parçalanarak bir lego gibi kendi çıkmalarını yaratıyor olması ve gölge oyunları ile monolitik etkinin kırılmasını hedefledik. Aynı zamanda balkonların gölge almasını hem de kütle dinazimini sağlamaya çalıştık. Çok katlı projelerdeki diğer problemlerden biri ise, ana hollerin tamamen yapay ışıklandırma ile çözülmesi. Yani bir yapay ışık bandının içerisinde evinizi bulmaya çalışıyorsunuz. Sirkülasyon çekirdeklerini ortaya alıp çıkma haraketlerindeki birkaç küçük oyun ile holü dışa dönük tasarladık. Bu sayede 12. katta bile ana holün tamamen güneş ışığı alan mekanlar olmasını sağladık. Cephede sıcak bir hissiyat yaratabilmek için kısmi bölgelerde ahşap tonlarını kullandığımız malzemeler önerdik. Bir projeyi teslim ettiğiniz zaman, şantiye sizden farklı bir şekilde ilerleyebiliyor ve projenize müdahaleler başlaybiliyor. Yani projeyi çizdiniz, teslim ettiniz, her şey çok güzel olacak gibi bir durum yok maalesef. Bu sebepten kontrolörlüğünü almadığım bir işe girmemeye çalışıyorum artık. Çünkü yaptığınız projeden bambaşka bir iş çıkabiliyor, bu dersi de çıkartmış olduk zamanla.
Konut, Kağıthane
NK: Bu kolektif çalışma yönteminde ekipleri ve ekip sayısını nasıl belirliyorsunuz?
EA: İş bazlı ortaklık kurarak birçok farklı insanla çalıştığım çok oluyor. Kimlikli Kent Mobilyaları yarışmasında da iç mimar Ezgi Çiçek ile beraber projeyi gerçekleştirdik mesela. LOT’un içerisinde iç mimar ya da endüstriyel tasarımcı yoksa dışarıdan destek alarak ilerliyoruz.