"Üç yılda gerçekleştirilebilecek projeyi bir seneye sığdırdık"
13 Temmuz 2012
ETMK olarak bir sanal müze oluşturma fikrini ilk olarak ne zaman ve nasıl ortaya attınız?
Bülent Zorlu: 1994 yılından beri bir müze kurma hayali varmış. Bunu broşürlerin editoryal kısımlarından bile görebiliyoruz. Ciddi ciddi 20 yıllık bir hayal bu… Ama bu hayal, fiziki bir müzeye dönüktü.
Gamze Güven: O zamanlar sanal müzeyi hayal edemiyorduk tabi… (gülüyor) İnternet bile henüz o kadar aktif kullanılmıyordu.
Bülent Zorlu: 2010 yılında ilk kez Burçak Madran ile konuştuk fiziki müzeyi nasıl hayata geçirebileceğimizi… Ne yapmamız, hangi adımları atmamız gerek diye sorduk. O zaman bile mekan ihtiyacı ve bütçeler yüzünden çok uzak bir hayal gibi gözüküyordu. Sonrasında bu müzeyi sanallaştırmanın daha akıllıca olacağı anlaşıldı.
Gamze Güven: Aslında bu ‘sanal müze' fikri, biraz da İstanbul Kalkınma Ajansı projesi sayesinde gündeme geldi. Kalkınma Ajansı 2010 yılında yaratıcı endüstrilere yönelik maddi destek fonu açtığında, biz ETMK olarak başvurmaya karar verdik. Bu fon ile ne tip projeler oluşturulabilir derken, aklımızda birkaç alternatif fikir belirdi ve yıllardır yapmak istediklerimiz ortaya döküldü.
Peki kişisel motivasyonlar veya ideallere bağlı hayallerden mi bahsediyoruz?
Bülent Zorlu: Kişisel demek doğru olmaz. Gamze, ETMK'nın kurucu üyelerinden ve ETMK'nın geçmiş yönetimlerini de bugününü de en iyi bilen insanlardan biri… Bu nedenle, ETMK'nın ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz ve yıllardır kurduğunu bildiğimiz tüm hayalleri kağıda döktüğümüzü söylemeliyiz.
Gamze Güven: Yaptığımız, tüm hayallerimizi paketleyerek bu fonu alabileceğimiz bir kapsama dönüştürmekti. İşte bu esnada da Burçak ile yeniden bir araya geldik. ETMK'nın İstanbul Şube ve Merkez yönetimleri olarak ihtiyacımız olanın, öncelikle bir tanıtım ajansı ve ardından bir müze olduğuna karar verdik. Fakat Burçak ile konuştuğumuzda –sözü geçen bir yılda verilecek 600 bin Liralık bir destek fonuydu- bu rakama ve bu sürede gerçek bir müze yapmanın imkanı olmadığını söyledi bize. Gerçek, fiziksel bir müze, 3-4 senelik bir süreç içerisinde ve bu rakamın en az 3-4 katına, üstelik başlangıç aşaması adına yeterli olabilirdi.
Halbuki İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan aldığınız fon rekor bir tutara sahipti ve Ajansın verdiği en yüksek tutardaki hibeydi, değil mi?
Gamze Güven: Evet, bize hiç kesinti uygulanmamış çünkü hayallerimizin hepsi o kadar iç içeydi ki… Üç yılda gerçekleştirilebilecek projeyi biz bir seneye sığdırdık. Şu anda da onu yetiştirebilmek için 9 kişilik bir ekip sabahı akşama katarak çalışıyoruz. Diğer işlerimizi-güçlerimizi bıraktık; normalde yarı zamanlı bir uğraş olması gerekirken tam zamanlı olarak bununla uğraşıyoruz.
Gamze Güven ve Bülent Zorlu ile...
-
Endüstriyel Tasarımcılar Yapı Gereçleri ve Aydınlatma Sektörleriyle Buluştu
-
Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi Kuruldu
-
Endüstriyel Tasarımcılar "Yapı Gereçleri ve Aydınlatma" Sektörü ile Buluşuyor
-
Türkiye'nin "Batı Kadar Akılcı, Doğu Kadar Duygusal" Tasarım Tarihi, Belleğine Kavuşuyor
-
"Geçmişten Günümüze Beyoğlu'nda Tasarım" Sergisi
-
Endüstriyel Tasarımcılar, Ev ve Ofis Mobilyaları Sektörleri ile Buluştu
-
Endüstriyel Tasarımcılar, Askeri Gereçler ve Tıbbi Cihazlar Sektörleri ile Buluştu
-
Endüstriyel Tasarım Kütüphanesi Katkılarınızı Bekliyor
-
Endüstriyel Tasarımcılar, Deniz - Kara Ulaşım ve Yatırım Araçları Sektörleriyle Buluştu
-
ETMK, Tanıtım Ajansı ve Sanal Müze Projelerini Resmen Duyurdu
-
ETMK, 'Uluslararası Endüstriyel Tasarım Örgütleri Konseyi' Üyesi Oldu
-
'Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi' Yol Haritası Çizildi
-
Endüstriyel Tasarımcılar, Ev Cihazları, Elektronik ve Telekomünikasyon Sektörleriyle Buluşuyor
-
Endüstriyel Tasarımcılar, Ev Cihazları, Elektronik ve Telekomünikasyon Sektörleri ile Buluştu
-
Dünya Tasarım Zirvesi IDA'ya Başvurular Başladı
-
"Dokümantasyon ve Arşivleme: Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımı"
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın