1. İstanbul Tasarım Bienali

mimarizm.com / 18 Eylül 2012
İstanbul Tasarım Bienali

İstanbul Tasarım Bienali kapsamında küratöryal sergilerin yanı sıra üniversitelere yönelik olarak düzenlenen akademi programı projeleri, atölye çalışmaları sergileri, seminer programı, yaratıcı film kuşağı ile paralel katılımcı etkinlikleri, iki ay süresince şehrin farklı noktalarına yayılacak.


Akademi Programı

İstanbul Tasarım Bienali, eğitim dünyasının etkinliklere katılımını sağlamak amacıyla, İstanbul'un yanı sıra, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kıbrıs'ta bulunan 26 üniversitenin 76 bölümü ile işbirliği içinde geliştirdiği Akademi Programı'yla, bienalin ana temasına farklı bakış açıları sunan birçok sergi ve projeye ev sahipliği yapacak.


İstanbul Teknik Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü + Disiplinlerarası Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı

Üniversitelerin, mimarlık, endüstriyel ürün tasarımı, iç mimarlık, grafik tasarım, moda tasarımı, kentsel tasarım, iletişim tasarımı, yeni medya tasarımı gibi alanlar altında toplanan fakülte ve bölümleri, 2011-2012 akademik yılı içerisinde, bienal teması üzerine yaptıkları atölye çalışmaları, ders projeleri ve yarışmalarda geliştirdikleri ürün ve fikirleri İstanbul Tasarım Bienali'yle eş zamanlı olarak kendi kampüslerinde sunacak.

Akademi Programı'na katılan üniversitelerin projeleri, İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki 23 farklı lokasyonda ücretsiz olarak gezilebilecek. Akademi Programı'nda yer alan projelerin detaylarına
istanbultasarimbienali.iksv.org   sitesinden ulaşılabilir.


Tasarım Yürüyüşleri

İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Pırlant sponsorluğunda düzenlenecek Tasarım Yürüyüşleri, İstanbul'un farklı bölgelerinden seçilen tasarım odaklı 90'ın üzerinde dükkân, atölye, imalathane ve mimari yapıyı gezme imkânı yaratacak. Kuzguncuk'taki önemli dini yapılardan, Nişantaşı'ndaki ayakkabı tasarım ve yapım atölyelerine; Kapalıçarşı'daki bakır dövme ustasından, Çukurcuma'daki takı tasarım dükkânları ve atölyelerine kadar pek çok farklı mekânı kapsayacak Tasarım  Yürüyüşleri, katılımcılara tasarımla ilgili bilgi ve deneyimlerini zenginleştirme imkânı sağlayacak. 

Kasım ayında başlayacak Tasarım Yürüyüşleri; Kuzguncuk, Beyoğlu-Cihangir-Galatasaray, Şişhane-Galata, Nişantaşı-Teşvikiye, Sultanahmet, Fener-Balat ve Karaköy olmak üzere 7 ayrı rotadan oluşacak. Bieanlin sonuna kadar Cuma ve Cumartesi günleri özel bir rehber eşliğinde 20 kişilik gruplar halinde yapılacak Tasarım Yürüyüşleri, katılımcılara tasarımın çeşitli disiplinlerine ve değişik evrelerine dair bilgi edinme ve gözlem yapma olanağı da sunacak.

Tasarım Yürüşleri'yle ilgili ayrıntılı bilgi, bilet fiyatları ve katılım için designwalk@istanbuldesignbiennial.org adresinden iletişime geçilebilir.


Atölye Çalışmaları Sergileri

İstanbul Tasarım Bienali'nin, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılarla buluşturmak amacıyla 22-27 Mart 2012 tarihlerinde ön etkinlikleri kapsamında düzenlediği 11 ayrı Atölye Çalışması'nda, 250'ye yakın üniversite öğrencisi, 30'a yakın uluslararası tasarımcıyla çalışma ve proje geliştirme imkânı buldu.

İstanbul Tasarım Bienali atölye çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'a gelen tasarımcılar arasında, Designer of the Future ödülüne layık görülen kil tasarımcısı Max Lamb, yemek tasarımının önemli isimlerinden şef Marc Bretillot, mimarlık dünyasının yakından tanıdığı Luis Urculo, ürün tasarımı ve özellikle Hermes, Fendi gibi önde gelen markalarla yaptığı çalışmalarla isminden söz ettirmiş olan Anon Pairot ve doğal ve gündelik malzemelerle değerli takı tasarımları gerçekleştiren Amina Agueznay gibi tanınmış isimler yer aldı.


Anon Pairot ile Deri Tasarımı Atölyesi

Design Quartier Ehrenfeld, Domaine de Boisbuchet, Made in Şişhane, SALON Amsterdam/İstanbul, Sürdürülebilir Yaşam için Tasarım ve İnovasyon Girişimi, TAG Platform gibi her biri alanında öncü olan kurum ve ekipler önderliğinde yürütülen çalışmalar, partner firma ile birlikte belirlenen mekânlarda gerçekleştirildi.

İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorlarından Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA'nın yanı sıra Absolut Blank, Coca-Cola, Matraş, Nef ve ROMAN Hazır Giyim sponsorluğunda gerçekleştirilen atölye çalışmaları sırasında tasarlanan ürünler, projeler, çizimler ve bu sürece dair tüm materyaller İstanbul Tasarım Bienali'yle eş zamanlı olarak 13 Ekim tarihinden itibaren farklı mekânlarda sergilenecek. Mekânlar ve etkinlik bilgileri, İstanbul Tasarım Bienali web sitesi, program kitapçığı ve yaratıcı kent haritasından takip edilebilir.


Yaratıcı Film Kuşağı


İstanbul Tasarım Bienali, Kasım ayında gerçekleştirilecek "Yaratıcı Film Kuşağı" ile bienal takipçilerine yaratıcı alanları kapsayan 8 ülkeden 18 belgesel ve videonun gösterileceği zengin bir film seçkisi sunacak. Kasım ayında 19 gün boyunca, Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Mimarlar Odası Karaköy binasında gerçekleştirilecek Yaratıcı Film Kuşağı gösterimlerine, İstanbul Tasarım Bienali bilet sahipleri, ücretsiz olarak katılabilecekler.

Mimarlıktan moda tasarımına, ürün tasarımı, grafik tasarım ve gastronomiden kentsel tasarıma uzanan geniş yelpazedeki filmler arasında; Herbert Matter, Karl Lagerfeld, Norman Foster, Philippe Starck ve Yves Saint Laurent gibi efsaneleşmiş tasarımcılar üzerine hazırlanmış belgesellerin yanı sıra Miao Wang ve Ben Loeterman gibi tanınmış yönetmenlerin çektiği filmler de yer alacak.

Yaratıcı Film Kuşağı programında çektiği filmlerle büyük ses getiren belgesel sinemacısı Gary Hustwit'in her biri farklı bir tasarım disiplinine odaklanan ve tüm dünyada büyük başarı kazanan ünlü tasarım üçlemesi Helvetica, Objectified ve Urbanized filmlerinin gösterimlerinin yanı sıra Gary Hustwit'in katılımıyla bir panel gerçekleştirilecek.

"Yaratıcı Film Kuşağı"nın tüm programı istanbultasarimbienali.iksv.org sitesi üzerinden takip edilebilir.


Sonraki sayfada: Paralel Katılımcı Etkinlikleri; Seminer Programı; Açılış Etkinlikleri; İstanbul Tasarım Bienali Yayınları; İKSV Tasarım Mağazası'ndan bienale özel koleksiyon >>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :