Emek Sineması için Mücadele Devam Ediyor

mimarizm.com / 26 Aralık 2011

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, Emek Sineması'nın yıkılmasını öngören projeyle ilgili açtığı davada alınan yürütmeyi durdurma kararının, 1 Aralık 2011 günü aynı İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmasının ardından, sinemanın yıkılmasına tepki gösteren binlerce kişi geçtiğimiz hafta sonu Taksim'de bir araya geldi.

9. İdare Mahkemesi, 12 Mayıs 2010 tarihinde yıkım işleminin, "uygulanması halinde telafisi güç ya da imkânsız zarar doğuracak nitelikte olduğu" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Durdurma kararından yaklaşık 6 ay sonra, 1 Aralık 2011'de, aynı mahkeme bilirkişi raporunu hiçe sayarak yürütmenin durdurulması kararını iptal etti. Emek Sineması'nın yıkılması kararı karşısında harekete geçen "İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi" adlı inisiyatif, 24 Aralık 2011 Cumartesi günü saat 16.00'da Taksim Meydanı'nda buluşma çağrısı yaptı.



İnisiyatifin çağrısına kulak vererek Taksim'de buluşan sinemaseverler önce, ‘Emek bizim İstanbul bizim', ‘Bırak alkıştan yıkılsın', ‘Sanat Emek ister' yazılı pankartlarla İstiklal Caddesi boyunca yürüdü, daha sonra ise Emek Sineması'nın bulunduğu sokağın girişine gelerek, Demirören AVM'nin önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.




İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi adına açıklama yapan Deniz Özgür; hukuki sürecin devam ettiği bir anda, yıkım kararı çıkmamışken, sinemanın içinin sökülmeye başlandığını söyledi. Emek Sineması'nın tarihi ve kültürel bir miras olarak yerinde ve olduğu gibi korunması gerektiğini ifade eden Özgür, bu alan üzerindeki her türlü kullanım hakkının kamuya ait olduğunu savundu. Açıklamanın ardından oturma eylemini başlatan protestocular soğuk havaya rağmen Emek Sineması'nın önünde sabahladılar.


"Emek süreci çelişkilerle dolu"

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin 25 Aralık tarihli toplantısında da Emek Sineması'yla ilgili sürecin çelişkilerle dolu olduğuna dikkat çekildi. Radikal Gazetesi'nin, basın sözcüsü Mücella Yapıcı'nın sözlerini temel alan haberinde; Emek'le ilgili sürecin kanuna aykırı birçok faaliyet içerdiği belirtiliyor.

- Emek Sineması'nın mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait. Mahkemeye sunulan protokole göre sinema, 1993'te 25 yıllığına Kamer İnşaat'a devredildi. Sözleşme süresi 2018'de doluyor. Hiçbir şirket 5-6 yıllığına böyle bir yükün altına girmez. Eğer başka bir sözleşme imzalandıysa da bilmiyoruz.

- Bir diğer çelişki ise Anıtlar Kurulu'nun projeyi onaylarken dayandığı söylenen İTÜ raporu. Kurulun projeyi onay tarihi 10 Ekim 2009, İTÜ raporunun tarihi ise 8 Mart 2010. Ayrıca raporda öncelikli olarak Emek'in olduğu gibi korunması gerektiği vurgulanıyor.

Yürütmeyi durdurma kararının iptal edilmesinin ardından, Emek Sineması bir kez daha ulusal basının öncelikli konuları arasındaki yerini aldı. Gelin, 24 Aralık'taki yürüyüş ve oturma eylemi öncesinde öne çıkan gelişmeler ve açıklamaları bir kez daha hatırlayalım...


Haberin devamı için lütfen ilerleyiniz >>>>>


İlişkili Haberler
emeksinemasiniyasatalim.org'un kurucusu Mehmet Kurtkaya ile…
İlişkili Haberler
ŞPO'dan Akif Burak Atlar ile…
İlişkili Haberler
Projenin mimarı ile...
İlişkili Haberler
Emek emekçileri...
İlişkili Haberler
Kurumlardan...
İlişkili Haberler
Yazarlardan forum niyetine...
İlişkili Haberler
Sinemacılardan forum niyetine
İlişkili Haberler
Emek'e dair
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :